Puree z dyni zawsze warto mieć pod ręką. Jest dodatkiem do wielu wypieków (sprawdź: przepis na puree z dyni i przepis na miękkie ciasteczka dyniowe). Doskonale nadaje się także do wypieków drożdżowych, nadając im nie tylko ładny kolor, ale i dodając ciastu wilgotności.
Jak zrobić dyniowe cynamonki?
Najprościej zrobić ciasto wykorzystując mikser wyposażony w hak do mieszania ciasta. Ale ciasto można także wyrobić ręcznie. Ważne, aby je odpowiednio długo zagniatać i potem dać ciastu wyrosnąć. Tradycyjne cynamonki mają kształt ślimaczków, które łatwo zrobić, zwijając wypełnione cynamonową pastą ciasto w roladę, a następnie krojąc na porcje.
Jeśli chcesz nieco zmniejszyć kaloryczność bułeczek, zamiast cukru – zarówno do ciasta, jak i do nadzienia – możesz użyć ksylitolu. Nie też znaczenia, czy użyjesz mleka krowiego czy roślinnego.
Inne pomysły na dyniowe drożdżówki
Jeśli znudzą ci się cynamonowe ślimaczki, możesz zrobić nadzienie z domowej nutelli. Możesz też wykorzystać to samo ciasto, formując zwykłe bułki, albo drożdżówki z ulubionym nadzieniem – z serem, jabłkami albo z malinami. Sprawdzą się tu też domowe powidła ze śliwek węgierek. Drożdżowe wypieki najlepiej smakują tego samego dnia. Pasują do porannej kawy, alb szklanki mleka (także roślinnego).
Przepis: Dyniowe bułeczki drożdżowe z cynamonem
Miękkie bułeczki z puree dyniowym i korzennymi przyprawami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- ok. 125 ml mleka
- 50 g masła
- 25 g drożdży
- 400 g mąki
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- żółto i łyżka mleka do posmarowania bułek
- cynamonowe nadzienie bułeczek:
- 50 g miękkiego masła
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- lukier pomarańczowy:
- filiżanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z pomarańczy
- dodatkowo: mąka do podsypania, masło do smarowania naczyń
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiMleko i masło podgrzej delikatnie w garneczku, aż masło się rozpuści. Do ciepłej (ale nie gorącej) mieszanki masła i mleka dodaj drożdże i wymieszaj. W osobnej misce połącz suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy.
- Zrób ciastoDo mieszanki mleka, masła i drożdży dodaj suche składniki, jajko i puree z dyni. Wymieszaj za pomocą miksera wyposażonego w hak do ciasta lub wyrób ręcznie (ok. 15 min. ręcznego wyrabiania). W razie potrzeby podsypuj mąką. Ciasto włóż do naczynia wysmarowanego masłem, przykryj i odstaw na 30 min. do wyrośnięcia.
- Przygotuj farszW tym czasie przygotuj cynamonową pastę: miękkie masło wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.
- Przygotuj bułeczkiWyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat. Rozwałkuj na kształt prostokąta. Wysmaruj całość pastą cynamonową i zwiń w roladę. Pokrój na kawałki (w zależności od wielkości wychodzi ok. 8-12 sztuk). Ustawiaj pionowo na blaszce wysmarowanej masłem. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min. Posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz bułeczkiWłóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz 20-25 min., aż bułeczki będą złote. Wyjmij do ostygnięcia. Cukier puder i sok wymieszaj, tworząc lukier, którym posmaruj bułeczki.
Czytaj też:
Nalewka dyniowa. Wzmocni odporność, poprawi urodęCzytaj też:
Te kruche ciasteczka zawsze wychodzą. Są idealne na Boże Narodzenie