Trawa cytrynowa (z angielskiego lemon grass) to roślina, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ma długie wąskie liście o intensywnym cytrynowym smaku, które znalazły zastosowanie w kuchni. Oprócz tego, że nadaje smaku potrawom, ma szereg prozdrowotnych właściwości.
Właściwości prozdrowotne trawy cytrynowej i naparu
- Napar z trawy cytrynowej zalecany jest osobom, które cierpią na uporczywe bóle głowy i migreny. Wtedy należy pić go codziennie, aż objawy ustąpią. Można stosować go również zapobiegawczo.
- Codzienne picie naparu z trawy cytrynowej redukuje stres i poprawia nastrój. Wypita wieczorem pozwala zrelaksować się i uspokoić po wyczerpującym dniu. Ponadto pomaga zasnąć i poprawia jakość snu.
- Spożywanie trawy cytrynowej zapobiega anemii. Te właściwości trawa cytrynowa zawdzięcza zawartemu w niej żelazu, które zapobiega występowaniu tej choroby. Zawarta w trawie cytrynowej witamina C wspomaga przyswajanie tego pierwiastka.
- Występujące w trawie cytrynowej związki bioaktywne wspomagają trawienie, zapobiegają wzdęciom i bólom brzucha. Badania dowodzą, że wypicie filiżanki naparu z trawy cytrynowej po posiłku, przyspiesza trawienie i podkręca metabolizm. Dlatego zalecana jest przy odchudzaniu.Trawa cytrynowa ma też niewiele kalorii. W 100 gramach produktu jest 99 kcal.
Zastosowanie trawy cytrynowej w kuchni
W potrawy z dodatkiem trawy cytrynowej obfituje zwłaszcza kuchnia tajska, wietnamska i indonezyjska, ale coraz częściej znajdziemy je też w kuchni europejskiej. Trawę cytrynową dodaje się do dań rybnych, owoców morza, rosołów oraz sosów. Nadaje potrawom cytrynowego aromatu i wzbogaca smak. Z liści tej rośliny można również przygotować napar do picia, który nadaje się też do herbaty – zamiast cytryny czy imbiru. Herbata w jego dodatkiem doskonale orzeźwia i rozgrzewa.
Dowiedz się, jak przyrządzić napój z trawy cytrynowej
Przepis: Napar z trawy cytrynowej
Napar z trawy cytrynowej
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- łodyga trawy cytrynowej
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Przygotuj trawę cytrynowaUmyj łodygę trawy cytrynowej i pokrój ja na 2- 3 cm kawałki.
- Zagotuj wodęZagotuj wodę i rzuć do niej trawę. Gotuj napar przez około 5-10 minut, aż trawa cytrynowa zacznie wydzielać intensywny cytrynowy aromat i smak.
- Odstaw napar na kilka minutPo ugotowaniu odstaw przykryty napar na około 5-10 minut, aby zioła się zaparzyły. Po tym czasie przecedź napar, aby usunąć kawałki trawy cytrynowej. Gotowy napój możesz doprawić np. imbirem lub miodem, aby nadać mu ulubiony smak.
Czytaj też:
Poznaj sposób Azjatek na piękną cerę. Włącz te 3 produkty do dietyCzytaj też:
Pasta miso – prozdrowotne właściwości. Nie każdy powinien ją jeść