Ogórki kiszone i ogórki małosolne (które można jeść już po kilku dniach kiszenia) są jednym z największych przysmaków Polaków. Oprócz tego, że są smaczne, mają wiele wartości zdrowotnych. Powinny gościć na stałe w naszym jadłospisie. Najzdrowsze są te przygotowane w domu, bo nie zawierają kwasu octowego, który dodawany jest często do kiszonek. Do kiszenia nadają się niewielkie ogórki gruntowe, które są już w sprzedaży.
Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?
W czasie procesu kiszenia znajdujące się w komórkach roślinnych cukry proste przekształcają się w kwas mlekowy. Jest to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a także usuwa toksyny, reguluje florę bakteryjną w jelitach i oczyszcza je. Ponadto, zarówno świeże ogórki, jak i kiszone są niskokaloryczne. Dwa ogórki gruntowe (czyli około 100 g) zawierają jedynie 14 kcal. Zalecane są więc w dietach odchudzających. W ogórkach kiszonych znajdziemy również dużą zawartość błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza wypróżnianie i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Niektóre odmiany ogórków zawierają także fizetynę. Substancja ta pomaga zachować dobrą kondycję układu nerwowego oraz mózgu. Z kolei flawonoidy, które są składnikami przeciwzapalnymi, ograniczają uwalnianie wolnych rodników w organizmie, spowalniają procesy starzenia się i zmniejszają stan zapalny. Ogórki zawieraj też duże ilości witaminy C, ich regularne spożywanie chroni przed infekcjami i wspomaga układ odpornościowy. Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
Cenne właściwości odżywcze a sok z kiszonych ogórków
Badania wskazują, że sok z ogórków kiszonych wzmacnia odporność organizmu, a także chroni przed grzybicą. W medycynie tradycyjnej sok z ogórków polecany był na bóle głowy, migrenowe i gardła. Mikstura składająca się z soku z ogórków kiszonych, miodu i octu polecana była natomiast na problemy z przewodem pokarmowym, np. zgagę.
Uwaga: Kiszonki, a więc również ogórki kiszone nie są zalecane osobom, które chorują na nadciśnienie. Ci, którzy mają to schorzenie, powinni ograniczać w diecie produkty zawierające sól, gdyż podnosi ona ciśnienie krwi.
Wypróbuj przepis na chrupiące ogórki kiszone
Przepis: Ogórki kiszone
Chrupiące ogórki kiszone.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 15
Składniki
- około 2 kg niewielkich ogórków gruntowych,
- kilka kwiatów kopru (jeden na każdy słoiczek),
- ząbki czosnku (po dwa na każdy słoiczek),
- korzeń chrzanu (po kawałku na każdy słoiczek),
- liście czarnej porzeczki (dwa na słoik),
- liście wiśni (po jednym na słoik)
- solankę (na jeden litr wody dwie płaskie łyżki soli)
Sposób przygotowania
- Przygotuj ogórkiOgórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
- Włóż do słoikówOgórki odcedzamy. Na dnie wyparzonych wcześniej słoików układamy czosnek, chrzan oraz liście. Jak najciaśniej układamy ogórki. Na wierzchu kładziemy koper. Całość zalewamy solanką i szczelnie zakręcamy słoik. Przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Czytaj też:
Polacy mają kapustę kiszoną, a Koreańczycy kimchi. Poznaj ich właściwości zdrowotneCzytaj też:
Odchudza i działa przeciwnowotworowo. Jedz to warzywo 3 razy w tygodniu