Ten pyszny gulasz zrobisz w pół godziny! W roli głównej cieciorka

Ten pyszny gulasz zrobisz w pół godziny! W roli głównej cieciorka

Dodano: 
Gulasz z ciecierzycy
Gulasz z ciecierzycy Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Garbanzos, czyli gulasz z ciecierzycy, to lekkie, szybkie i jednocześnie sycące danie rodem z Wysp Kanaryjskich – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.

– Inspiracją do tej potrawy jest moja podróż na Teneryfę i odkrycie możliwości, jakie daje nam w kuchni ciecierzyca. Garbanzos to po hiszpańsku ciecierzyca – mówi Leszek Wodnicki.

Jak zrobić hiszpański gulasz z ciecierzycy?

Danie robi się bardzo szybko i jest doskonałą alternatywą dla ciężkich i długo przygotowanych gulaszy mięsnych. – Bardzo ważnym składnikiem jest papryka wędzona. Wyspy Kanaryjskie z tego słyną. Idealnie jeśli uda nam się zdobyć hiszpańską wędzoną paprykę, ale oczywiście może też być każda inna – mówi.

Kluczowe jest też przesmażenie wszystkich przypraw z cebulką i czosnkiem. To idealnie wydobędzie z nich smak. Dopiero później dodajemy resztę składników. Leszek Wodnicki zwraca też uwagę na dodatek koncentratu pomidorowego. – On dodaje tu mocno pomidorowego smaku. Dlatego uwielbiam dodawać go do dań z pomidorami, aby jeszcze bardziej wzmocnić ich smak – zdradza kucharz.

Gulasz w wersji z mięsem

Jak podkreśla Leszek Wodnicki, gulasz można również zrobić w wersji mięsnej. – Wtedy najlepiej dodać surowy boczek, który kroi się w drobną kostkę i dorzuca do dania, nawet nie trzeba go przesmażać. Hiszpanie dodają też często miękkie chorizo. I tak samo, nie trzeba nic przesmażać, męczyć tego mięsa, tylko wystarczy dodać i krótko podgrzać wszystko – mówi kucharz.

Przepis: Garbanzos czyli gulasz z ciecierzycy

Sycące danie z dodatkiem cieciorki

Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki pulpy pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki
  • ciecierzyca w słoiku 540 gramów
  • 1 chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Przygotuj składniki na danie. Z grubsza posiekaj cebulę, drobno posiekaj czosnek, chili i łodyżki natki pietruszki
  2. Rozgrzej patelnię
    Rozgrzej patelnię
    Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oliwy. Po minucie dodaj cebulę i masło.
  3. Dodaj kolejne składniki
    Dodaj kolejne składniki
    Potem dodaj czosnek, łodyżki natki pietruszki i chili. Dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną. Wymieszaj z oliwą i po 5 minutach dodaj pokrojoną paprykę. Mieszaj.
  4. Gotuj gulasz
    Gotuj gulasz
    Dodaj ciecierzycę, pulpę pomidorową i przecier pomidorowy. Dodawaj stopniowo wodę z ciecierzycy. Gotuj wszystko ok. 10 minut.
  5. Dodaj pietruszkę
    Dodaj pietruszkę
    Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
  6. Wyłóż danie
    Wyłóż danie
    Przełóż gorący gulasz na talerz (najlepsze będą gliniane naczynia).
  7. Udekoruj i podawaj
    Udekoruj i podawaj
    Udekoruj posiekaną świeżą natką pietruszki i gotowe!

Leszek Wodnicki i jego danie

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.

Czytaj też:
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata
Czytaj też:
Wystarczy kilka składników i 30 minut. Jak zrobić hiszpańskie krewetki pili pili?

Źródło: odzywianie.wprost.pl