Tak sprawdzam, czy sernik jest już upieczony. To prosty i niezawodny sposób mojej mamy

Tak sprawdzam, czy sernik jest już upieczony. To prosty i niezawodny sposób mojej mamy

Dodano: 
Kawałek sernika
Kawałek sernika Źródło: freepik/ autor: Freepik
Sernik jest pysznym ciastem, jednak dla początkujących kucharzy może okazać się sporym wyzwaniem. Szczególnie problematyczne jest rozpoznanie, czy wypiek jest już upieczony. Zobaczcie, jak to łatwo sprawdzić.

Sernik to prawdziwy król polskich ciast. Jego delikatny, kremowy środek i kruchy spód to naprawdę doskonałe połączenie. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby sernika. To ciasto, które smakuje każdemu, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Co więcej, można zrobić go na tak wiele sposobów, a więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Jak sprawdzić, czy sernik jest upieczony?

Wiele osób piecze to ciasto często i chętnie. Problem pojawia się jednak pod sam koniec, a mianowicie chodzi o sprawdzenie, czy sernik jest już upieczony. Nie sprawdzi się tutaj metoda z patyczkiem, ponieważ dobry sernik jest zawsze trochę „mokry” w środku. Warto więc poznać kilka kulinarnych zasad, dzięki którym będzie wiadomo, że można już wyjąć to ciasto z piekarnika. Dobrym sposobem jest między innymi potrząśnięcie brytfanką – jeżeli ciasto odejdzie od brzegów i środek będzie mieć lekko galaretowatą konsystencję (nie może być jednak płynny), będzie to oznaczać, że jest już gotowe.

Koniecznie zwróćcie też uwagę na kolor ciasta – sernik nie może być blady, musi być za to lekko brązowy. Zawsze warto kontrolować też czas pieczenia – powinien być taki, jak ten podany w przepisie. Jest on jednak dość orientacyjny i czasami może się okazać, że sernik musi spędzić jeszcze chwilę w piekarniku.

Najważniejsze zasady pieczenia sernika

Pamiętajcie, że wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmijcie je z lodówki około dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia. Twaróg możecie też rozdrobnić – wtedy szybciej nabierze odpowiedniej temperatury. Wyjątkiem jest jednak śmietana kremówka – jeśli dodajcie ją do serowej masy, musi być wcześniej odpowiednio schłodzona (w przeciwnym razie nie ubije się).

Bardzo ważne jest, by masy serowej nie mieszać zbyt długo – niepotrzebnie ją to napowietrzy, a przez to sernik będzie mocniej opadał po wyrośnięciu. Róbcie to więc tylko do momentu połączenia się składników. Istotne jest również, by w trakcie pieczenia ciasta starać się nie otwierać piekarnika, ponieważ zwiększa to ryzyko opadnięcia wypieku. Jeśli już będziecie musieli to zrobić – otwierajcie piekarnik powoli, a nie gwałtownie. Koniecznie sprawdźcie też, jak upiec idealny sernik, z którego będziecie zadowoleni.

Czytaj też:
To ciasto Polacy kochali w PRL-u. Udaje się zawsze i każdemu, a do tego fantastycznie wygląda
Czytaj też:
Sernik robię już tylko według patentu Magdy Gessler. Wychodzi puszysty jak chmurka

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl