Jajka są jednym z najzdrowszych produktów spożywczych, bogatych w białko wysokiej jakości, które wspiera budowę mięśni i regenerację organizmu. Zawierają również witaminy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co więcej, jajka są źródłem cennych minerałów, takich jak żelazo, selen i cynk. Regularne spożywanie jajek, w ramach zrównoważonej diety, może wspierać zdrowie serca, mózgu i układu nerwowego. Wiele osób z pewnością zastanawia się jednak, ile jajek tygodniowo można jeść.
Ile jajek tygodniowo powinniśmy jeść?
Ten temat poruszyła kierownik Katedry Żywienia i Metabolomiki, prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, w opublikowanym przez siebie materiale na Instagramie. Specjalistka zaleca przede wszystkim rozsądek w tej kwestii, a także obserwację swojego zdrowia i słuchanie osób, które podpierają to, co mówią, badaniami naukowymi.
Ekspertka podkreśliła, że do siedmiu jajek zjedzonych tygodniowo jest bezpieczną liczbą, która nie zwiększa ryzyka chorób przewlekłych. Większe spożycie, na przykład ponad jedno jajko dziennie nie jest jeszcze dokładnie zbadane, a więc brak jest jednoznacznych dowodów zarówno „za”, jak i „przeciw”. U osób z podwyższonym cholesterolem LDL lub chorobami serca zaleca się indywidualne podejście i konsultację z lekarzem oraz dietetykiem.
Dlaczego warto jeść jajka? Dietetyk wyjaśnia
Jajka to cud natury, to skoncentrowane źródło składników odżywczych: zawierają białko o najwyższej jakości, wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy: między innymi B12 (62 procent dziennego zapotrzebowania, D (12 procent dziennego zapotrzebowania), A, E – wyjaśniła ekspertka.
Dodała również, że jajka zawierają deficytowe w diecie selen czy jod, a także cholinę, która wspiera zdrowie mózgu i funkcje układu nerwowego. Wiele osób zastanawia się jednak, co z cholesterolem, który zawierają jajka. Te wątpliwości również rozwiała profesor Stachowska. Wnioski z 38 przeglądów systematycznych dotyczących wpływu jajek na choroby metaboliczne pokazały brak wyraźnego związku w badaniach europejskich między spożyciem jajek a ryzykiem chorób serca. Koniecznie sprawdźcie jednak, jakich jajek lepiej nie kupować.
Czytaj też:
Genialny patent Magdy Gessler na karpia bez ości i posmaku mułu. Taką rybę można jeść „jak ciasto”Czytaj też:
Kolor jajka zdradza więcej, niż myślisz! Zobacz, jak wpływa na zdrowie i wartości odżywcze