Proste i szybkie roladki można zrobić z wielu różnych składników. Najczęściej sięgamy po gotowe półprodukty, na przykład tortillę czy ciasto francuskie. Jednak Katarzyna Bosacka proponuje inne rozwiązanie – samodzielne przygotowanie „bazy” pod przekąski. Jest sposób jest bardzo prosty i nie wymaga dużego pracy. Wystarczy połączyć dwa proste i łatwo dostępne składniki, a resztę zrobi piekarnik.
Jak zrobić szybkie roladki z przepisu Bosackiej?
Bazą roladek jest „placek” zrobiony z serka wiejskiego i jajek. Wystarczy je połączyć, a powstałą masę upiec w piekarniku. W ten prosty sposób powstanie elastyczny placek, w który można zawinąć różne ulubione dodatki. Dziennikarka wykorzystuje sos chrzanowo-majonezowy, sałatę, cebulę i szynkę. Oczywiście to tylko jedna z wielu propozycji podania roladek. Możecie śmiało sięgnąć również po inne produkty, na przykład żółty ser, pomidory, ogórki kiszone lub konserwowe, kawałki gotowanego lub podsmażanego kurczaka, marynowane grzybki, oliwki, awokado, łososia czy paprykę. Opcji nie brakuje.
Przepis: Roladki z serka wiejskiego
To szybka, prosta, a zarazem pyszna i sycąca przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 54 w każdej porcji
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ulubione dodatki (na przykład szynka, ser, sałata etc.)
Sposób przygotowania
- Szykowanie „bazy” pod roladkiWybijcie jajka do miski. Dodajcie serek i sól, a następnie dokładnie wymieszajcie całość, na przykład za pomocą miksera.
- Pieczenie „bazy” pod roladkiWyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Nagrzejcie piekarnik do 170 stopni. Wylejcie masę z serka i jajek na blachę. Pieczcie przez około 25 minut (do zarumienienia).
- Wykańczanie roladekPowstały „placek” podzielcie na pół. Na obie części wyłóżcie ulubione dodatki (warzywa, ser itp.), a następnie całość zawińcie. Zwinięte roladki możecie pokroić na mniejsze porcje.
Dlaczego warto włączyć serek wiejski do codziennej diety?
Serek wiejski jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. W 100 gramach produktu znajduje się aż 11 g tego makroskładnika. To ważna informacja zwłaszcza dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto bowiem pamiętać, że białko, podobnie jak błonnik pokarmowy, przedłuża uczucie sytości po posiłku i usprawnia działanie przewodu pokarmowego. Dzięki temu „podkręca” przemianę materii, a jednocześnie zapobiega podjadaniu i przyjmowaniu nadprogramowej liczby kalorii. W dodatku białko wspomaga pracę układu szkieletowo-mięśniowego i przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Sam serek wiejski jest zaś produktem niskokalorycznym (porcja o objętości 100 gramów dostarcza około 97 kcal).
Czytaj też:
Bosacka zdradza sekrety o imbirze. Mało kto o nich wie, więc traci na jego potencjaleCzytaj też:
Zaskakująco prosty trik Karola Okrasy na idealną wątróbkę bez goryczki. Pokochasz jej smak