Z pewnością każdy z nas zna bieżące statystyki: choroby serca są zabójcą numer jeden w przypadku zarówno mężczyzn, jak i kobiet w wielu krajach świata, a ponad pół miliona ludzi umiera w wyniku tych chorób każdego roku. Wysokie ciśnienie krwi, znacznie przewyższający normę poziom cholesterolu i palenie papierosów są kluczowymi czynnikami ryzyka chorób serca. A przecież wiele osób ma co najmniej jeden z tych problemów.
Czytaj też:
Chcesz schudnąć, ale kochasz pieczywo? To się nie wyklucza
Czy mimo to są jakieś dobre wieści w sprawie? Oczywiście, że tak! Chorobom serca można w dużej mierze zapobiegać i leczyć je poprzez zmiany diety i stylu życia. Ale świadomość, na czym należy się skupić (dieta? ćwiczenia? jedno i drugie?) może niektórym wydawać się przytłaczająca.
Dietetycy przestrzegają przed chorobami i zgubnym wpływem złej diety na cały organizm ludzki, ale jakie są konkrety? Sprawdź kilka punktów poniżej, aby dowiedzieć się, co naprawdę ma znaczenie, jeśli chodzi o zdrowie serca. Będziesz mógł zachować je w najlepszej formie na długie lata! A przede wszystkim porozmawiaj z dietetykiem: on zawsze prawdę ci powie.
Czytaj też:
Dlaczego przerywamy dietę? Odpowiedź dietetyka może być zaskoczeniem
Twój dietetyk z pewnością chciałby, abyś wiedział o kilku poniższych sprawach
1. Cholesterol nie jest twoim wrogiem
W przeciwieństwie do tego, co słyszałeś już wielokrotnie, cholesterol w żywności (znany jako cholesterol dietetyczny) niekoniecznie podnosi poziom cholesterolu we krwi. W istocie ostatnie badania wykazały, że dla większości ludzi cholesterol w diecie ma bardzo niewielki, jeśli jakikolwiek, wpływ na poziom cholesterolu we krwi, a zalecenie ograniczenia cholesterolu w diecie zostało faktycznie usunięte z Wytycznych dietetycznych dla Amerykanów z 2015 r . Według Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie największy wpływ na poziom cholesterolu we krwi ma mieszanka tłuszczów i węglowodanów w diecie, a nie ilość cholesterolu spożywanego z jedzenia. A co w związku z tym? Jajka i krewetki wracają do menu!
2. Tłuszcz może być twoim przyjacielem
Podczas gdy „złe” tłuszcze nasycone i tłuszcze trans muszą być w jak największym stopniu ograniczone, zdrowe nienasycone tłuszcze, takie jak te z oliwy z oliwek i awokado, są dobre dla zdrowia serca. Inny rodzaj tłuszczu z super mocami? Kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w tłustych rybach, takich jak łosoś. Kwasy omega-3 mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w ciele, obniżeniu ciśnienia krwi, zmniejszeniu krzepnięcia krwi oraz zmniejszeniu ryzyka udaru i niewydolności serca. Dlatego uczyń zdrowe tłuszcze stałym elementem diety. Pamiętaj tylko, że nawet zdrowe tłuszcze mają dużo kalorii, więc umiar jest kluczowy.
3. Jeśli nabiał, to mimo wszystko beztłuszczowy
Ostatnio pojawiło się wiele niejasności w temacie pełnotłustych produktów mlecznych. Ale mówiąc wprost, dietetycy nie zalecają tego. Powód? Tłuszcz w produktach mlecznych jest niezdrowym tłuszczem nasyconym, dlatego zawsze najlepiej jest wybierać beztłuszczowy lub niskotłuszczowy (maksymalnie 1 procent) nabiał, gdy tylko jest to możliwe.
4. Niezmiennie powinieneś unikać soli
Ograniczenie sodu ma kluczowe znaczenie dla obniżenia ciśnienia krwi, a tym samym poprawy zdrowia serca. Zakaz dosypywania do potraw soli podczas jedzenia i gotowania to świetny pierwszy krok, ale ważne jest również, aby zdawać sobie sprawę z ukrytych źródeł sodu w żywności. Przetworzona, puszkowana i gotowa żywność jest znana z tego, że jest wypełniona solą. Na przykład jedna puszka zupy może zbliżyć cię do limitu 2300 miligramów sodu na dzień! Ograniczanie przetworzonej żywności w jak największym stopniu jest dobrą opcją dla wszystkich, ale dla osób z wysokim ciśnieniem krwi jest to jeszcze ważniejsze.
5. Węglowodany też się liczą
Jeśli chodzi o zdrowie serca, tłuszcze i sód zwykle zajmują pierwsze miejsce, ale równie ważne jest kontrolowanie węglowodanów. Niezdrowe rafinowane węglowodany i proste cukry (znajdujące się w białym chlebie i makaronie, słodkich napojach, deserach i innych) mogą przyczyniać się do chorób serca, powodując stany zapalne i uszkodzenia ścian tętnic. Wyeliminuj więc słodkie płatki zbożowe i ciastka i wybierz pełnoziarniste płatki, takie jak owsiane, a także zdrowe słodycze, takie jak jabłka. Twoje serce będzie ci wdzięczne!
6. Siedzenie jest niczym palenie
Dieta jest niezwykle ważna, jeśli chodzi o poprawę zdrowia serca, ale nie jest to jedyny element tej układanki. Metaanaliza 47 badań opublikowana w styczniu 2015 r. w Annals of Internal Medicine wykazała, że niezależnie od diety i ćwiczeń fizycznych regularne siedzenie może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, raka i oczywiście chorób serca. Morał tej historii? Ogranicz ilość czasu spędzanego na siedzeniu każdego dnia, często wstawaj i poruszaj się, jeśli cały dzień siedzisz przy biurku.
7. Możesz zawsze poprosić o pomoc
Wprowadzanie zmian w ramach zdrowego stylu życia, takich jak jedzenie zdrowej żywności i ćwiczenia, może znacznie przyczynić się do poprawy zdrowia serca. Jednak to nie zawsze może naprawić wszystkie szkody. Jeśli masz niektóre z markerów chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu, ściśle współpracuj z lekarzem, aby wiedzieć, kiedy dieta i ćwiczenia są wystarczające, a kiedy może być konieczne leczenie.