Dieta antystresowa. Te produkty działają uspokajająco

Dieta antystresowa. Te produkty działają uspokajająco

Dodano: 
Kiszonki.
Kiszonki. Źródło:Shutterstock / Tatjana Baibakova
Czy istnieje dieta antystresowa, dzięki której możemy ukoić skołatane nerwy? Odpowiedzi na to pytanie szukają naukowcy i dietetycy. Okazuje się, że komponując menu w oparciu o produkty żywieniowe, które obniżają poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, rzeczywiście możemy się uspokoić.

Stres zabija i to dosłownie. Ten silny i przewlekły obciąża nasz mózg i serce, przyczyniając się do wystąpienia chorób układu nerwowego, ale też sercowo-naczyniowych. Człowiek zestresowany szybciej łapie infekcje, cierpi na dolegliwości żołądkowe i choroby autoimmunologiczne. Życie w przewlekłym stresie może również prowadzić do zmian hormonalnych, które z kolei mogą wpłynąć na wystąpienie nowotworów. Wciąż słyszymy, aby szukać sposobów na rozładowanie stresu. W związku z tym pojawia się pytanie, czy istnieje dieta antystresowa?

Czy istnieje dieta antystresowa?

Pomocna w redukcji napięcia nerwowego może być dieta psychobiotyczna, której podstawą jest spożywanie produktów z dużą ilością błonnika pokarmowego (owoców i warzyw), kiszonek, produktów pełnoziarnistych, sfermentowanych napojów mlecznych i nasion roślin strączkowych. W tym sposobie żywienia bardzo ważne jest maksymalne ograniczenie produktów przetworzonych, zwłaszcza tych zawierających duże ilości cukru.

Dzięki stosowaniu diety psychobiotycznej poprawia się mikroflora jelit, a jak od pewnego czasu wiadomo, związki pomiędzy mózgiem a układem pokarmowym są dużo silniejsze niż kiedyś sądzono. Istnieją dowody naukowe na to, że dieta psychobiotyczna jest skuteczna. Eksperci z APC Microbiome Ireland przekonują, że spożywanie dużej ilości kiszonek i produktów z błonnikiem przez co najmniej cztery tygodnie ma znaczący wpływ na zmniejszenie stresu i poprawę jakości snu.

Co powinny zawierać antystresowe produkty?

W obniżeniu poziomu stresu może pomóc spożywanie produktów, które obniżają poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu oraz wspierają pracę naszego układu nerwowego. Jak znaleźć takie produkty? Powinny zawierać następujące składniki odżywcze:

  • witaminy z grupy B (jej brak skutkuje zmęczeniem, drażliwością, problemami z koncentracją),
  • antyoksydanty (obniżają stres oksydacyjny, który prowadzi do uszkodzenia komórek, a w konsekwencji do poważnych chorób, w tym nowotworów)
  • kwasy omega-3 (wspierają produkcję serotoniny, poprawiają pracę układu nerwowego),
  • kwas foliowy (wspomaga pracę układu nerwowego, niweluje problemy z zasypianiem),
  • potas (niedobór tego pierwiastka przyczynia się do większego wydzielania hormonu stresu),
  • magnez (jego prawidłowy poziom powoduje syntezę serotoniny, która odpowiada za dobry nastrój),
  • aminokwasy (biorą udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników).

Jakie produkty zadziałają antystresowo?

Podstawą ograniczenia stresu w naszym życiu jest znalezienie tzw. work-life balance, dzięki któremu znajdziemy odpowiednio dużo czasu na rodzinę, pracę i czas wolny. Do tego niezbędna jest też aktywność fizyczna oraz właściwa dieta.

Na liście produktów, które redukują stres, znajdują się:

  • orzechy,
  • kiszonki,
  • kefir,
  • drożdże,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • jaja,
  • produkty pełnoziarniste (pieczywo z mąki razowej),
  • tłuste ryby (makrela, szprot, łosoś, tuńczyk),
  • owoce (kiwi, awokado, wiśnie, ale też cytrusy: mandarynki, pomarańcze oraz owoce jagodowe: maliny, jagody, jeżyny),
  • gorzka czekolada,
  • rośliny strączkowe,
  • zielone warzywa (szpinak, jarmuż, brokuły).

Warto pamiętać, że wprowadzenie jednego produktu do menu nie spowoduje nagłej zmiany. Warto zadbać, aby dieta była dobrze zbilansowana i bogato odżywcza. Nie zapominajmy o właściwej ilości snu – jego brak zwiększa poziom stresu.

Czytaj też:
Szpinak to najlepsze warzywo dla waszych jelit. Jeden powód jest kluczowy
Czytaj też:
Co jeść, by obniżyć poziom kortyzolu? Te produkty są dobre na nerwy