Od bułek się tyje – prawda czy mit? Jakie bułki jeść na diecie odchudzającej?

Od bułek się tyje – prawda czy mit? Jakie bułki jeść na diecie odchudzającej?

Dodano: 
Bułki
Bułki Źródło:Pexels / Mateusz Feliksik
Choć bułki nazywane są młodszymi siostrami chleba, mają mnóstwo zwolenników. Jemy je na śniadanie i zabieramy jako przekąskę do szkoły czy pracy. Czy trzeba rezygnować z bułek na diecie odchudzającej? Znamy odpowiedź.

Bułki mogą mieć różne oblicza. Różnią się składem, wyglądem i smakiem. Ich formę wiele lat temu dopracowali wiedeńscy piekarze. Polacy pokochali ten rodzaj pieczywa. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu roku statystyczny Polak zjada 35,6 kg chleba i bułek.

Czy można jeść bułki na diecie?

W procesie redukcji wagi nie trzeba całkowicie rezygnować z pieczywa, ponieważ właściwie zbilansowana dieta powinna opierać się na wszystkich produktach spożywczych. Pieczywo zawiera węglowodany, które są podstawowym źródłem energii. Bułki są też źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zwiększa uczucie sytości. Zawartość błonnika pokarmowego stymuluje również proces odchudzania. Poza tym pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych (są wolniej trawione i dostarczają energii na dłużej), minerałów, witamin, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nie można jednak przesadzać z liczbą bułek w diecie, a przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na to, z jakiej mąki zostały wypieczone. Na liście najzdrowszych składników znajdują się mąka żytnia, pełnoziarnista mąka pszenna, orkiszowa i gryczana. Dietetycy apelują, aby przed zakupem pieczywa, sprawdzić etykietę. Im krótszy skład, tym zdrowsza bułka.

Które bułki mają najmniej kalorii?

Analizując kaloryczność bułek, warto wziąć pod uwagę nie tylko liczbę kalorii, ale również wagę (niekoniecznie bułka o większej masie będzie miała negatywny wpływ na metabolizm, może być odwrotnie). Jeśli pieczywo zawiera więcej ziaren, jest cięższe. A z kolei duża ilość ziaren może bardzo dobrze wpłynąć na trawienie.

Kaloryczność (od najmniejszej do największej) i waga poszczególnych rodzajów bułek:

  • kajzerka wieloziarnista (60 g) – 125 kcal,
  • grahamka (75 g) – 150 kcal,
  • kajzerka (55 g) – 160 kcal,
  • żytnia (70 g) – 180 kcal,
  • bułka pszenna (60 g) – 183 kcal,
  • bułka gryczana (80 g) – 190 kcal,
  • bajgiel (75 g) – 195 kcal,
  • ciabatta (85 g) – 220 kcal,
  • bułka owsiana (100 g) – 230 kcal,
  • mleczna (90 g) – 290 kcal,
  • paryska (240 g) – 630 kcal.

Z powyższego zestawienia wynika, że najmniej kaloryczne są wieloziarniste kajzerki, a najwięcej „pustych” kalorii dostarczają dwa rodzaje bułek: mleczna i paryska.

Jakie bułki wybierać na diecie odchudzającej?

Na diecie redukcyjnej nie jest zakazane jedzenie pieczywa, ale warto zrezygnować z produktów z białej mąki. Za to sprawdzą się bułki z mąki żytniej i pieczywo pełnoziarniste (będące źródłem cennych składników odżywczych jak np. grahamki) oraz orkiszowe (mimo dużej kaloryczności, ale ona wynika z zawartych w nich składników) oraz przygotowywane na zakwasie. Warto wybierać bułki z dodatkiem siemienia lnianego, pestek dyni, płatków owsianych czy ziaren słonecznika.

Czytaj też:
Chleb z siemienia lnianego. Przepis na zdrowe pieczywo
Czytaj też:
Chleb z dyni można jeść na diecie. Przepis na zdrowy chleb