Teraz jest najlepszy czas na jedzenie cukinii – jest nie tylko najtańsza, ale też wyjątkowo zdrowa. Sezon na to warzywo trwa przez cały lipiec, sierpień i wrzesień. Latem jest ona łatwo dostępna i świeża. Nie musi być przechowywana czy transportowana z odległych krajów. Dzięki temu zachowuje też więcej witamin i składników odżywczych. Pasuje do wielu potraw, więc bez trudu można przyrządzić pyszne dania właśnie z cukinią w roli głównej.
Cukinia idealna podczas odchudzania
Cukinia aż w 90 procentach składa się z wody, a więc jest to warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety podczas odchudzania. Ma też niską kaloryczność – w 100 gramach znajduje się około 17 kcal. Pozwala to na zjedzenie posiłku o dużej objętości przy niskiej kaloryczności. Jest również bogata w błonnik pokarmowy, dzięki czemu po jej zjedzeniu przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu. Błonnik pokarmowy wspiera także trawienie i pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Cukinia dostarcza też wielu witamin i minerałów, przez co wspiera organizm podczas redukcji masy ciała. Jest źródłem między innymi witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, a także fosforu, żelaza, wapnia czy magnezu. Ma dużo potasu, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę serca. Warzywo to poosiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i ograniczyć napady głodu. To szczególnie istotne w przypadku osób z cukrzycą, insulinoopornością, ale również otyłością czy nadwagą. Jest też lekko strawna, przez co nie obciąża układu pokarmowego.
Co zrobić z cukinii? Proste przepisy
Na obiad idealnie sprawdzą się proste placki z cukinii. Zrobisz je z zaledwie trzech składników, a do ich przygotowania nie potrzebujesz nawet mąki.
Przepis: Placki z cukinii z 3 składników
Są szybkie, smaczne i pożywne. Do ich zrobienia nie potrzebujesz nawet mąki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradcyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 7
- Liczba kalorii
- 57 w każdej porcji
Składniki
- 160 g cukinii
- 80 g twardego żółtego sera
- 1 jajko
- sól , pieprz
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZetrzyj ser na tarce. Umyj i osusz cukinie. Warzywa też zetrzyj na tarce. Następnie lekko je posól i poczekaj aż „puszczą” nadmiar wody. Potem je dokładnie odsącz.
- Łączenie składnikówDo sera i cukinii dodaj jajko. Wymieszaj i dopraw wedle uznania.
- Smażenie placuszkówRozgrzej tłuszcz na patelni. Wykładaj na nią niewielkie porcje masy. Smaż do zarumienienia z każdej strony.
Możesz przyrządzić również zapiekankę z cukinią. Zobaczysz, że każdy będzie się zajadać tym sycącym daniem.
Przepis: Zapiekanka z cukinią
Ta zapiekanka smakuje genialnie. Spróbuj zrobić ją dla swoich bliskich
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 453 w każdej porcji
Składniki
- 400 g cukinii
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 50 g ryżu basmati
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 120 g sera mozzarella
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuUgotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu. Rozgrzej w tym czasie piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
- Przygotowanie cukiniiUmyj cukinię i pokrój ją na plastry.
- Smażenie mięsaNa rozgrzanej oliwie podsmaż mięso, następnie dodaj pomidory. Całość dopraw pieprzem, solą, oregano, czosnkiem i tymiankiem. Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj całość.
- Pieczenie zapiekankiNa dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę plastrów cukinii, połowę mięsnego sosu, znowu cukinię i ponownie sos. Całość posyp startym serem i piecz przez około 30 minut.
Ciekawym pomysłem jest zrobienie pasztetu z cukinii. To idealna alternatywa dla dań mięsnych. Jest zdrowy i naprawdę pyszny.
Przepis: Pasztet z cukinii
Warzywny pasztet, który zrobisz sprawnie, a smakiem zachwyci nawet wybrednych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 123 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 nieduże marchewki
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 170 g kaszy manny
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przenieś ją do miski i posól. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij ją starannie z soków. Marchew, cebulę i czosnek obierz. Także rozdrobnij na tarce do jarzyn.
- Pieczenie pasztetuWarzywa połącz z jajkami i suchą kaszą manną. Dodaj zioła, pół łyżeczki pieprzu i sól wedle uznania. Wlej też 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystko, przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównaj wierzch. Posmaruj go pozostałą łyżką tłuszczu. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
Na śniadanie z kolei możesz usmażyć omlet z cukinią. Taka wersja będzie miłym urozmaiceniem tego śniadaniowego klasyku.
Przepis: Omlet z cukinią
Można go serwować zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierzcie cebulę i drobno posiekajcie. Umyjcie i pokrój cukinię na mniejsze kawałki. Wrzućcie warzywa na rozgrzaną patelnię (z dwoma łyżkami oliwy). Najpierw cebulę, a gdy się zrumieni dodajcie cukinię i podsmażajcie ją, dopóki nie zmięknie.
- Robienie omletuGdy cukinia zmięknie, wybijcie jajka do miski. Dodajcie trochę soli i pieprzu, energicznie rozmąćcie je widelcem lub kuchenną rózgą, a następnie powstałą masę przelejcie na patelnię z podsmażonymi warzywami. Gdy omlet zrumieni się od spodu, obróćcie go na drugą stronę, podlejcie łyżką oliwy i smażcie jeszcze przez około 2-3 minuty.
- Podawanie omletuGotowy omlet złóżcie na pół i podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Czytaj też:
Jak zrzucić zbędne kilogramy bez wsparcia lekami? Naukowcy: jeden prosty sposóbCzytaj też:
Piję to codziennie i chudnę, a koleżanki zazdroszczą. Sprawdź mój prosty przepis