Teraz jest najtańsza i najzdrowsza. Jedz, jeśli się odchudzasz. Sprawdź 4 proste przepisy

Teraz jest najtańsza i najzdrowsza. Jedz, jeśli się odchudzasz. Sprawdź 4 proste przepisy

Dodano: 
Cukinia
Cukinia Źródło: Freepik
Prawdziwą królową letnich warzyw jest cukinia. Idealnie sprawdzi się, jeśli jesteś właśnie na diecie odchudzającej. Zobacz, co pysznego z niej ugotować i dlaczego warto ją jeść.

Teraz jest najlepszy czas na jedzenie cukinii – jest nie tylko najtańsza, ale też wyjątkowo zdrowa. Sezon na to warzywo trwa przez cały lipiec, sierpień i wrzesień. Latem jest ona łatwo dostępna i świeża. Nie musi być przechowywana czy transportowana z odległych krajów. Dzięki temu zachowuje też więcej witamin i składników odżywczych. Pasuje do wielu potraw, więc bez trudu można przyrządzić pyszne dania właśnie z cukinią w roli głównej.

Cukinia idealna podczas odchudzania

Cukinia aż w 90 procentach składa się z wody, a więc jest to warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety podczas odchudzania. Ma też niską kaloryczność – w 100 gramach znajduje się około 17 kcal. Pozwala to na zjedzenie posiłku o dużej objętości przy niskiej kaloryczności. Jest również bogata w błonnik pokarmowy, dzięki czemu po jej zjedzeniu przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu. Błonnik pokarmowy wspiera także trawienie i pozytywnie wpływa na przemianę materii.

Cukinia dostarcza też wielu witamin i minerałów, przez co wspiera organizm podczas redukcji masy ciała. Jest źródłem między innymi witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, a także fosforu, żelaza, wapnia czy magnezu. Ma dużo potasu, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę serca. Warzywo to poosiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i ograniczyć napady głodu. To szczególnie istotne w przypadku osób z cukrzycą, insulinoopornością, ale również otyłością czy nadwagą. Jest też lekko strawna, przez co nie obciąża układu pokarmowego.

Co zrobić z cukinii? Proste przepisy

Na obiad idealnie sprawdzą się proste placki z cukinii. Zrobisz je z zaledwie trzech składników, a do ich przygotowania nie potrzebujesz nawet mąki.

Przepis: Placki z cukinii z 3 składników

Są szybkie, smaczne i pożywne. Do ich zrobienia nie potrzebujesz nawet mąki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradcyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
7
Liczba kalorii
57 w każdej porcji

Składniki

  • 160 g cukinii
  • 80 g twardego żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól , pieprz

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZetrzyj ser na tarce. Umyj i osusz cukinie. Warzywa też zetrzyj na tarce. Następnie lekko je posól i poczekaj aż  „puszczą” nadmiar wody. Potem je dokładnie odsącz.
  2. Łączenie składnikówDo sera i cukinii dodaj jajko. Wymieszaj i dopraw wedle uznania.
  3. Smażenie placuszkówRozgrzej tłuszcz na patelni. Wykładaj na nią niewielkie porcje masy. Smaż do zarumienienia z każdej strony.

Możesz przyrządzić również zapiekankę z cukinią. Zobaczysz, że każdy będzie się zajadać tym sycącym daniem.

Przepis: Zapiekanka z cukinią

Ta zapiekanka smakuje genialnie. Spróbuj zrobić ją dla swoich bliskich

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
453 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g cukinii
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 50 g ryżu basmati
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 120 g sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuUgotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu. Rozgrzej w tym czasie piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  2. Przygotowanie cukiniiUmyj cukinię i pokrój ją na plastry.
  3. Smażenie mięsaNa rozgrzanej oliwie podsmaż mięso, następnie dodaj pomidory. Całość dopraw pieprzem, solą, oregano, czosnkiem i tymiankiem. Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj całość.
  4. Pieczenie zapiekankiNa dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę plastrów cukinii, połowę mięsnego sosu, znowu cukinię i ponownie sos. Całość posyp startym serem i piecz przez około 30 minut.

Ciekawym pomysłem jest zrobienie pasztetu z cukinii. To idealna alternatywa dla dań mięsnych. Jest zdrowy i naprawdę pyszny.

Przepis: Pasztet z cukinii

Warzywny pasztet, który zrobisz sprawnie, a smakiem zachwyci nawet wybrednych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
123 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 170 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przenieś ją do miski i posól. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij ją starannie z soków. Marchew, cebulę i czosnek obierz. Także rozdrobnij na tarce do jarzyn.
  2. Pieczenie pasztetuWarzywa połącz z jajkami i suchą kaszą manną. Dodaj zioła, pół łyżeczki pieprzu i sól wedle uznania. Wlej też 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystko, przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównaj wierzch. Posmaruj go pozostałą łyżką tłuszczu. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

Na śniadanie z kolei możesz usmażyć omlet z cukinią. Taka wersja będzie miłym urozmaiceniem tego śniadaniowego klasyku.

Przepis: Omlet z cukinią

Można go serwować zarówno na śniadanie, jak i na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierzcie cebulę i drobno posiekajcie. Umyjcie i pokrój cukinię na mniejsze kawałki. Wrzućcie warzywa na rozgrzaną patelnię (z dwoma łyżkami oliwy). Najpierw cebulę, a gdy się zrumieni dodajcie cukinię i podsmażajcie ją, dopóki nie zmięknie.
  2. Robienie omletuGdy cukinia zmięknie, wybijcie jajka do miski. Dodajcie trochę soli i pieprzu, energicznie rozmąćcie je widelcem lub kuchenną rózgą, a następnie powstałą masę przelejcie na patelnię z podsmażonymi warzywami. Gdy omlet zrumieni się od spodu, obróćcie go na drugą stronę, podlejcie łyżką oliwy i smażcie jeszcze przez około 2-3 minuty.
  3. Podawanie omletuGotowy omlet złóżcie na pół i podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Czytaj też:
Jak zrzucić zbędne kilogramy bez wsparcia lekami? Naukowcy: jeden prosty sposób
Czytaj też:
Piję to codziennie i chudnę, a koleżanki zazdroszczą. Sprawdź mój prosty przepis

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl