Niedokrwistość występuje, gdy poziom czerwonych krwinek jest obniżony. Hemoglobina jest białkiem, znajdującym się erytrocytach i odpowiedzialnym za przenoszenie tlenu do tkanek. Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest najczęstszym rodzajem anemii i występuje, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości żelaza mineralnego. Nasz organizm potrzebuje żelaza, by mógł wyprodukować hemoglobinę i transportować tlen.
Zapobieganie anemii opiera się przede wszystkim na spożywaniu produktów bogatych w ten minerał. Na szczęście jest ich całkiem sporo. W szczególnych przypadkach lekarz może jednak zalecić przyjmowanie preparatów z żelazem, np. przy przewlekłej niedokrwistości spowodowanej chorobą, ciążą czy utratą krwi.
Oto kilka najbardziej charakterystycznych objawów niedokrwistości:
-
ogólne zmęczenie,
-
osłabienie,
-
blada skóra,
-
duszności,
-
zawroty głowy,
-
apetyt na produkty, które nie nadają się do jedzenia, jak lód, mydło, brud,
-
uczucie mrowienia w kończynach,
-
obrzęk lub bolesność języka,
-
zimne dłonie i stopy,
- apatia,
- krwawienie z nosa,
- senność,
- łatwe powstawanie siniaków,
-
szybkie lub nieregularne bicie serca,
-
kruche paznokcie,
- bóle głowy.
Produkty bogate w żelazo
-
Skorupiaki. Wszystkie skorupiaki są bogate w żelazo, ale szczególnie dobrym źródłem są małże, ostrygi i małże, a ponadto zwiększają one poziom zdrowego dla serca cholesterolu HDL we krwi.
-
Szpinak. 100 g gotowanego szpinaku zawiera 3,6 mg żelaza lub 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Ponadto jest bogaty w witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza.
-
Komosa ryżowa. Jedna filiżanka gotowanego produktu zapewnia 2,8 mg żelaza. Ponadto komosa ryżowa nie zawiera glutenu, co czyni go dobrym wyborem dla osób z celiakią.
-
Pestki dyni (porcja 28 g) stanowią 26 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo. Są również dobrym źródłem kilku innych składników odżywczych, w szczególności magnezu.
-
Podroby. A w szczególności wątroba. Jej 100-gramowa porcja zawiera 6,5 mg żelaza.
-
Rośliny strączkowe, takie jak: fasola, soczewica, ciecierzyca, groch i soja są bogate w żelazo. To dobra wiadomość szczególnie dla wegetarian, którzy nie jedzą ani czerwonego mięsa, ani podrobów.
-
Czerwone mięso jest doskonałym źródłem żelaza, ale zawiera również białko, cynk, selen i kilka witamin z grupy B. Czerwone mięso jest prawdopodobnie najłatwiej dostępnym źródłem żelaza hemowego, co czyni je ważnym pożywieniem dla osób podatnych na anemię.
-
Chlorella. To sproszkowane algi, które są doskonałym źródłem białka i żelaza. Można kupić je zarówno w formie tabletek, jak i proszku. Dodatkowo pomaga usunąć toksyny z organizmu. Podobnym źródłem żelaza jest też spirulina.
To tylko kilka przykładowych produktów, bogatych w żelazo, które łatwo włączyć do codziennej diety. Sporo żelaza znajdziemy także w mięsie z indyka, tofu, brokułach czy ciemnej czekoladzie. Niezależnie jednak od tego, czy sięgamy po produkty bogate w żelazo czy też suplementujemy ten minerał, musimy pamiętać, że wchłanianie żelaza wspomaga witamina C.
Dowiedz się, które produkty utrudniają wchłanianie żelaza:
Czytaj też:
Łykasz żelazo? Uważaj na te produkty