Gdy jesteśmy chorzy, nasz organizm jeszcze gorzej znosi odwodnienie, dlatego też walcząc z infekcją, warto postawić na płyny, które są bogate w składniki odżywcze, wspomagające pracę układu odpornościowego. Zadbamy w ten sposób o odpowiednie nawodnienie organizmu, ale też uzupełnimy niedobory i zapewnimy organizmowi więcej składników odżywczych.
Marchewka, jabłko i pomarańcze
Marchew, jabłka i pomarańcza to zwycięska kombinacja pomagająca organizmowi chronić się przed chorobami i zwalczać infekcje. Takie połączenie dostarcza organizmowi sporo potasu, kwasu foliowego, a także witaminy A, B6 i C.
Bardzo dobre połączenie stanowią też pomarańcze i grejpfruty. Oba owoce są doskonałym źródłem witaminy C, będącej bardzo silnym przeciwutleniaczem.
Pomidory
Dobry, naturalny sok pomidorowy to cenne źródło żelaza, kwasu foliowego oraz witamin C i A. Warto wybrać ten, który ma jak najkrótszy skład. Można również zrobić sok pomidorowy w domu, wykorzystując sokowirówkę lub przecierając ugotowane pomidory przez sitko (zdecydowanie bardziej czasochłonna czynność).
Kurkuma i imbir
Napoje z dodatkiem kurkumy i imbiru mają szczególną moc. To dlatego, że te dwie rośliny wykazują silne działanie biologiczne. Zapalenie jest często odpowiedzią immunologiczną na infekcje. Może powodować objawy grypopodobne lub objawy przeziębienia, takie jak katar, kaszel i bóle ciała. Osoby, które mają reumatoidalne zapalenie stawów mogą szczególnie skorzystać z picia soku z dodatkiem tych roślin, ponieważ kurkuma i imbir mają działanie przeciwzapalne.
Co jeszcze warto dodać do swoich koktajli? Buraki, jarmuż, seler naciowy, szpinak i kiwi.
Sporządzanie soków, koktajli i napojów dietetycznych jest jednym z najsmaczniejszych sposobów na zachowanie zdrowia. Już jedna szklanka dostarcza organizmowi wielu różnych, cennych składników odżywczych, wspierających układ odpornościowy i poprawiając ogólne samopoczucie.
Czytaj też:
Często chorujesz? Sprawdź, czy nie jest to efekt złych nawyków