Rodzynki powstają z winogron. W procesie suszenia tracą wodę, przez co stają się mniejsze i pomarszczone. Na rynku możemy na ogół znaleźć dwa rodzaje rodzynek – mniejsze i większe. Te drugie nazywane są rodzynkami sułtańskimi. O ile suszone morele czy śliwki bardzo często spożywamy jako przekąskę – po prostu podjadamy je w ciągu dnia, tak rodzynki na ogół stanowią pewien dodatek do ciast, deserów, pieczonych mięs, sałatek. Rewelacyjnie smakują też w towarzystwie orzechów, dlatego też znajdziemy je w tzw. mieszance studenckiej.
Czytaj też:
Rusz się na wiosnę! Jak zwiększyć swoją motywację do ćwiczeń?
Ile kalorii mają rodzynki?
W 100g zwykłych rodzynek są 272 kalorii. W 100g rodzynek sułtańskich o 3 więcej - 275 kalorii. Można więc powiedzieć, że rodzynki nie mają aż tak dużo kalorii, jak mogłoby się wydawać. Problem w tym, że w przypadku suszonych owoców łatwo przesadzić z ich ilością. Szczególnie, jeśli stanowią przekąskę. Trzeba pamiętać, że suszone owoce mają zdecydowanie więcej cukru niż świeże.
Nie oznacza to jednak, że z rodzynek trzeba rezygnować, ponieważ są bardzo zdrowie.
Czytaj też:
Orzechy włoskie a cukrzyca. Jakie orzechy można jeść przy cukrzycy?