Specjaliści ds. żywienia są zgodni, że ryby to jedne z najzdrowszych produktów, po jakie możemy sięgnąć. To nie tylko dobre źródło białka - budulca mięśni, ale też zdrowych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu i zapewniających wchłanialność niektórych witamin (A, D, E, K). Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb. W zależności od miejsca, możemy kupić świeżą lub mrożoną rybę. Choć oczywiście lepiej wybrać tę pierwszą, mrożona też przyniesie korzyści dla zdrowia. Zdecydowanie ważniejszy jest tutaj sposób obróbki termicznej.
Ile kalorii ma dorsz?
W 100 g surowego dorsza mamy 76 kalorii. Należy jednak pamiętać, że kaloryczność dania wzrasta w zależności od tego, jaki sposób obróbki termicznej wybierzemy. Zdecydowanie zdrowsza będzie ryba pieczona niż smażona. Dla przykładu, w 100 g filetów zapiekanych z masłem znajdziemy około 96 kalorii. Jeśli jednak zdecydujemy się na dorsza w cieście, smażonego w głębokim tłuszczu, taka porcja (100 g) może mieć już ponad 200 kalorii.
Czytaj też:
Ile kalorii ma makrela? Czy można jeść ją na diecie?