Kurczak jest jednym z najczęściej wybieranych przez nas mięs. Kupujemy go w całości lub w częściach. Dzieci zdecydowanie najbardziej przepadają za mięsem z piersi. To chude mięso często stanowi podstawowe źródło białka w przypadku osób odchudzających się. Jak bezpiecznie przyrządzać kurczaka, żeby się nie zatruć?
O czym należy pamiętać, przygotowując kurczaka? Niewłaściwe obchodzenie się z surowym mięsem drobiowym może doprowadzić do poważnego zatrucia. Warto więc pamiętać o podstawowych zasadach, na przykład o tym, żeby do krojenia mięsa używać osobnej, gładkiej deski.
Jak przyrządzać mięso z kurczaka? Podstawowe zasady
-
Zawsze kupuj mięso w dobrych sklepach. Źle przechowywane może być skażone bakteriami. Można trafić nawet ma szczepy oporne na antybiotyki.
-
Najlepiej wybierać mięso z ekologicznych hodowli. Chociaż będzie droższe, nie znajdziesz w nim chemicznych dodatków.
-
Zadbaj o to, by mięso było dobrze wysmażone/upieczone. Jedzenie surowego mięsa z kurczaka może doprowadzić do zakażenia bakterią Campylobacter sp.
-
Do krojenia mięsa zawsze używaj osobnej deski, najlepiej o gładkiej powierzchni, ponieważ łatwiej dokładnie ją umyć. Bakterie, które mogą osadzać się w szczelinach i pęknięciach deski, po niewłaściwym myciu mogą później znaleźć się na innym kawałku mięsa, warzywach, serach – jeśli używamy jednej deski do wszystkiego.
-
Jeśli przechowujesz surowe mięso w woreczku (np. w marynacie), wyrzuć go po użyciu.
-
Nie przechowuj w lodówce surowego kurczaka dłużej niż 2 dni.
- Nie myj kurczaka przed przystąpieniem do krojenia, natomiast zawsze pamiętaj o umyciu rąk po zakończeniu obróbki surowego mięsa.
Czytaj też:
7 objawów świadczących o tym, że to nie jest „zwykły” ból brzucha
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost