Szpinak to rodzaj warzywa, które można spożywać na wiele sposobów: na surowo, gotowane na parze, smażone lub... wypijane w postaci soku. Wyciskanie soku ze szpinaku (wraz z innymi owocami i warzywami) jest obecnie popularnym trendem wśród pewnych kręgów miłośników zdrowia, ponieważ zapewnia wszystkie potrzebne składniki odżywcze bez kłopotów z gotowaniem.
Kiedy regularnie pijesz sok ze szpinaku, wyświadczasz swojemu ciału przysługę. Dostarczasz wówczas organizmowi odpowiednią ilość białka, witamin i minerałów. A poniżej znajdziesz szereg korzyści zdrowotnych wynikających z postawienia na sok ze szpinaku.
Czytaj też:
Czy nadmiar antyoksydantów w diecie może zaszkodzić?
Korzyści wynikające z picia soku ze szpinaku
Pomaga kontrolować dolegliwości związane z cukrzycą
Szpinak jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie kwasu alfa-liponowego, który pomaga zwiększyć poziom insuliny. W szczególności osoby z cukrzycą mogą odnieść znaczne korzyści z picia soku ze szpinaku, ponieważ to warzywo zmniejsza także ryzyko rozwoju neuropatii obwodowej, a także obniża poziom glukozy we krwi.
Pomaga zadbać o wzrok
Ponieważ szpinak zawiera beta karoten, luteinę i zeaksantynę, twój wzrok znacznie się poprawi w miarę upływu czasu. Każdy z trzech wymienionych elementów odgrywa rolę w utrzymaniu dobrego stanu wzroku: rozwój plamki żółtej. Plamka pomaga kontrolować ilość światła wpadającego do oka. Ogólnie rzecz biorąc, zmniejsza się wówczas ryzyko zwyrodnienia oka.
Skóra staje się jaśniejsza, a włosy zdrowsze
Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy w soku szpinakowym, picie go pomaga odnowić komórki i utrzymuje nawilżenie skóry. Zdrowa skóra wynika z naturalnego sposobu zwalczania utleniaczy w twoim ciele. Z drugiej strony, poziom witamin A, B, C, które zawiera sok ze szpinaku, pomaga stymulować wzrost włosów i poprawia ich grubość.
Pomaga w ochronie przed rakiem
Rak ma swoje źródło w kilku czynnikach, w tym w rakotwórczym działaniu amin heterocyklicznych. Te substancje rakotwórcze pochodzą ze spalonych obszarów w grillowanych potrawach w wysokich temperaturach. Picie soku ze szpinaku, który zawiera chlorofil, jest skutecznym blokerem amin, który może powodować nieprawidłowości w komórkach, które mogą przekształcić się w raka.
Zapobiega ciągłemu uczuciu zmęczenia
Ponieważ sok ze szpinaku ma wiele witamin i minerałów, pomaga organizmowi szybko się zregenerować i wrócić do zdrowia. Ogólna równowaga organizmu jest utrzymywana w 100 procentach dzięki składnikom soku szpinakowego, takim jak magnez i kwas foliowy.Czytaj też:
Możesz je jeść do woli! 10 warzyw, które zawierają najwięcej wody