Nie będziemy dłużej trzymać was w niepewności. Nie stwierdzono zauważalnej różnicy: różnorodność pomidorów jest znacznie ważniejsza. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Plant Science.
Jak zmienia się smak, gdy dojrzałe, zebrane pomidory przechodzą przez komercyjny łańcuch po zbiorach, a następnie są przechowywane w lodówce (7 stopni Celsjusza) lub w temperaturze pokojowej (20 stopni Celsjusza)? Naukowcy z Wydziału Jakości Produktów Roślinnych na Uniwersytecie w Getyndze przeanalizowali atrybuty związane ze smakiem w nowych szczepach pomidorów, opierając się na wiedzy specjalistycznej „panelu sensorycznego”. Panel sensoryczny składał się z doświadczonych i przeszkolonych asesorów, którzy wykorzystują swoje zmysły do postrzegania i oceny właściwości sensorycznych produktów. Między innymi panelem tym badano wyczuwalną słodycz, kwasowość i soczystość pomidorów. Nie stwierdzono istotnych różnic w smaku między dwiema opcjami przechowywania, biorąc pod uwagę cały łańcuch po zbiorach.
Istotna jest odmiana pomidorów
„Szczególnie odmiana pomidorów ma istotny wpływ na smak. Dlatego rozwój nowych odmian o atrakcyjnym smaku może być krokiem w kierunku poprawy jakości smaku pomidorów” – mówi Larissa Kanski, główna autorka badania. „Im krótszy okres przechowywania, tym lepszy smak i pokrewne atrybuty. Udało nam się jednak wykazać, że biorąc pod uwagę cały łańcuch po zbiorach, krótkotrwałe przechowywanie dojrzałych pomidorów w lodówce nie wpłynęło smak” – informuje kierownik działu profesor Elke Pawelzik.
Czytaj też:
Nie wyrzucaj tych resztek! Możesz wykorzystać je później do wielu ciekawych dań