Czekolada to niewątpliwie królowa wszystkich słodyczy. Kochają ją ludzie na całym świecie. Podczas gdy na co dzień staramy się ją ograniczać, warto wiedzieć, że ma również cenne właściwości. Bogata jest w takie substancje jak magnez, żelazo, niacyna, felytolamina czy flawonoidy. Pamiętaj, że najzdrowsza jest ta gorzka i bez żadnych dodatków. Kto powinien jej unikać? Na przykład osoby z kamicą nerkową, ponieważ czekolada zawiera dużo szczawianów. Nie poleca się jej także osobom zmagającym się trądzikiem – może nasilać zmian i je wywoływać.
Wiele osób uważa czekoladę za przysmak pozbawiony wartości odżywczych. Nic bardziej mylnego. Jako produkt spożywczy czekolada zawiera cenne mikroelementy takie jak magnez, potas, cynk, wapń, żelazo czy fosfor. Jest też bogata w witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Zawarty w czekoladzie magnez pozwala nam się wyciszyć i poprawia nasz nastrój. Z kolei działanie zawartej w czekoladzie fenyloetyloaminy sprawia, że organizm wytwarza więcej hormonów szczęścia – endorfin.
Czekolada a depresja
Zdaniem autorów wcześniejszebadania nad związkami jedzenia z depresją nie uwzględniły wystarczająco szerokiego zakresu zmiennych i żadne z nich nie badało wpływu rodzaju czekolady na wyniki. Dlatego w najnowszych badaniach naukowcy wzięli pod uwagę wiele zmiennych mogących mieć wpływ na rezultaty, w tym wagę, wzrost, stan cywilny, wykształcenie, pochodzenie etniczne, dochód, poziom wykształcenia, palenie tytoniu i dolegliwości chorobowe. Analizowali także oddzielnie ciemną czekoladę oraz mleczną. Dane do analizy zostały pobrane z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia USA.
Po wykluczeniu osób z niedowagą lub z cukrzycą pod lupę wzięto 13 626 osób w wieku 20 lat lub starszych. Objawy depresji zweryfikowano za pomocą kwestionariusza zdrowia pacjenta, który jest standardowym narzędziem diagnostycznym w przypadku zaburzeń zdrowia psychicznego. Informacje dotyczące spożycia czekolady pochodzą z dwóch 24-godzinnych okresów.
Niemałe zaskoczenie
1332 (11,1 procent) uczestników spożywało czekoladę, z czego w przypadku 148 osób była to jej gorzka wersja. Osoby, które spożywały czekoladę, miały wyższe dochody, rzadziej wykazywały otyłość i rzadziej paliły. Po uwzględnieniu odpowiednich zmiennych naukowcy doszli do wniosku, że ogólnie nie ma związku między spożywaniem czekolady a zmniejszeniem objawów depresyjnych. Wnioski jednak uległy zmianie, gdy autorzy przyjrzeli się bliżej ciemnej czekoladzie.
Osoby, które zgłosiły spożycie ciemnej czekolady w jakimkolwiek stopniu, miały o 70 procent mniejsze szanse zgłaszania istotnych pod względem klinicznym objawów depresyjnych niż te, które nie jadły czekolady. Naukowcy odkryli również, że osoby, które spożyły najwięcej czekolady niezależnie od jej rodzaju, rzadziej zgłaszały kluczowe objawy depresyjne niż osoby, które jej nie spożywały.
Autorzy badań zalecają jednak ostrożność. Badanie miało charakter obserwacyjny, więc nie można było stwierdzić, czy czekolada faktycznie łagodzi depresję. Naukowcy będą jednak musieli przeprowadzić więcej badań, aby zrozumieć cały ten mechanizm biologiczny oraz określić rodzaj i ilość spożywanej czekolady, która mogłaby mieć wpływ na zapobieganie objawom depresji.