To najgorszy zamiennik białego cukru. Wiele osób myśli, że jest zdrowy

To najgorszy zamiennik białego cukru. Wiele osób myśli, że jest zdrowy

Dodano: 
Cukier
Cukier Źródło:Shutterstock / fotorince
Nie możesz obejść się bez słodyczy i sięgasz po zamienniki białego cukru? Jeśli na twojej liście jest także cukier brązowy – zweryfikuj swoją wiedzę na jego temat.

Wiele osób traktuje brązowy cukier jako zdrowszy zamiennik białego cukru. Czy takim jest rzeczywiście? Okazuje się, że to popularny mit.

Co trzeba wiedzieć o brązowym cukrze?

Jak przypomina serwis Interia Zdrowie – cukier naturalnie brązowy powstaje z trzciny cukrowej i zawiera naturalną melasę. Od znanego nam białego cukru (pozyskiwanego z buraków cukrowych) różni się sposobem produkcji i zawartością minerałów i aromatów. Jest też mniej kaloryczny niż cukier biały. Jednak tu różnice te są jednak tak niewielkie, że nie odgrywają żadnego znaczenia. Jedna łyżeczka (czyli około 4 gramy) brązowego cukru dostarcza 15 kcal, podczas gdy taka sama ilość białego cukru to 16,3 kcal.

Warto też zwracać uwagę na etykietę produktu, bo nierzadko producenci barwią zwykły cukier melasą lub karmelem i sprzedają go jako „brązowy” (ale nie trzcinowy). Kolejnym argumentem może być też cena – cukier brązowy jest zwykle dwa razy droższy od białego.

Jakie zamienniki cukru wybrać?

100 g białego cukru to aż 387 kcal. Jeśli lubisz słodkie rzeczy, sięgnij po mniej kaloryczne zamienniki cukru. To na przykład:

  • Stewia – powstaje z rośliny o tej samej nazwie. 100 g stewii to około 1 kcal. Podczas stosowania produktu należy jednak zachować ostrożność: stewia jest kilkaset razy słodsza od cukru.
  • Ksylitol – cukier, który powstaje z kory brzozy. Zawiera nawet 40 proc. mniej kalorii niż biały cukier.
  • Erytrol– powstaje m.in. z owoców w procesie fermentacji glicerolu. Podobnie jak stewia, cechuje się wyjątkowo niską kalorycznością. 100 g erytrolu to 20 kcal.
  • Czytaj też:
    Co dodać do jesiennej owsianki? Wypróbuj najlepsze sezonowe produkty
    Czytaj też:
    Węglowodany proste i węglowodany złożone – źródła i zapotrzebowanie organizmu

    Opracowała:
    Źródło: zdrowie.interia.pl