Z danych GUS wynika, że w 2020 roku statystyczny Polak spożył 42,7 kg cukru. Taka ilość negatywnie wpływa na zdrowie, prowadzi do otyłości i cukrzycy – przypominają eksperci serwisu pacjent.gov.pl. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukry proste nie powinny przekraczać 10 proc. wartości energetycznej diety, a cukry dodane – 5 proc. To norma dla dorosłych, młodzieży i dzieci. Aby móc przestrzegać norm, nie wystarczy, że ograniczysz słodycze. Cukier jest dodawany do wielu produktów, jako polepszacz smaku. Na co trzeba uważać?
Ile cukru zawierają popularne produkty?
Cukier w dużych ilościach jest często tam, gdzie się go nie spodziewasz. Na jakie produkty trzeba szczególnie uważać?
- Woda smakowa – 200 ml produktu to 3,2 łyżeczki cukru.
- Płatki śniadaniowe – 30 g produktu to 2–2,3 łyżeczki cukru.
- Jogurty owocowe – 100 g produktu zawiera 2,6 łyżeczki cukru.
- Serek homogenizowany (lub inny deser mleczny) – 100 g produktu to 2–4 łyżeczki cukru.
- Keczup – w 15 g, czyli 1 łyżce, jest ½ łyżeczki cukru.
- Napoje słodkie gazowane i niegazowane w 500 ml zawierają 10–11 łyżeczek cukru.
- „Fit baton” to około 2,5 łyżeczki cukru.
- Energetyki – 250 ml tego płynu zawiera 5,5 łyżeczki cukru.
- Żelki – 100 g to 10 łyżeczek cukru.
- Baton czekoladowy czy baton musli to prawie 2 łyżeczki cukru.
Jak obliczyć ilość cukru w produkcie na podstawie etykiety? Na etykiecie produktu jest informacja o zawartości węglowodanów, w tym cukrów. Wartość cukrów należy podzielić przez 5 – to jest liczba łyżeczek cukru w 100 g produktu.
Jak czytać etykiety produktów?
Naucz się czytać etykiety produktów. Sam cukier może być ukryty pod różnymi nazwami:
- glukoza,
- fruktoza,
- galaktoza,
- sacharoza,
- laktoza,
- maltoza,
- dekstroza,
- skrobia,
- maltodekstryna,
- słód jęczmienny,
- syropy: glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryżowy, kukurydziany,
- miód,
- karmel,
- cukier: buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy, winogronowy,
- sok owocowy,
- zagęszczony sok owocowy,
- koncentrat soku.
Unikaj produktów, w których cukier jest na początku składu. Im składnik wyżej, tym jest go więcej.
Czytaj też:
Tygodniowo zjadasz łyżeczkę mikroplastiku. W jakich produktach się znajduje?Czytaj też:
Męczy cię popołudniowa senność? Zapobiegną jej te nawyki