Ten modny napój może być niebezpieczny. Nie podawaj go dzieciom

Ten modny napój może być niebezpieczny. Nie podawaj go dzieciom

Dodano: 
Kombucha.
Kombucha.Źródło:Shutterstock / stockcreations
Kombucha (kombucha) to popularny w ostatnich latach napój, któremu przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne. Czy kombuchę można podawać dzieciom? Odpowiedź specjalistów jest jedna: nie. Sprawdź dlaczego.

Kombucha powstaje wskutek fermentacji naparu z czarnej lub z zielonej herbaty oraz cukru – kluczowym składnikiem, który tę fermentację pobudza, jest tzw. grzybek japoński (nazywany też grzybem herbacianym). To nic innego jak kultury bakterii i drożdży, które powodują fermentację (grzyb herbaciany konsystencją przypomina galaretkę).

Czy dzieci mogą pić kombuchę?

Dzieci, kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią powinny trzymać się z daleka od kombuchy, ponieważ ten napój zawiera niewielkie ilości alkoholu – uważają eksperci. Kombucha przygotowywana domowym sposobem może mieć poziom alkoholu szczególnie wysoki – może przekraczać 1 proc. W przypadku dzieci czy kobiet w ciąży każda dawka alkoholu może być szkodliwa i niebezpieczna. Przypomina o tym "Berliner Kurier" powołując się na zalecenia centrum konsumenckiego Meklemburgii-Pomorza Przedniego w Niemczech.

Warto też pamiętać, że kombucha przygotowywana na bazie czarnej herbaty zawiera również kofeinę. Ale to nie wszystkie zagrożenia związane z piciem kombuchy.

Jakie właściwości ma kombucha?

Kombuczy przypisuje się szereg prozdrowotnych właściwości: m.in. pozytywne działanie na układ pokarmowy i wspieranie odporności. Jest napojem niskokalorycznym. To napój znany od wieków w tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich.

Cytowana przez „Berliner Kurier” Sandra Reppe z centrum porad konsumenckich w Meklemburgii-Pomorzu Przednim podkreśla jednak, że nie ma badań naukowych, które by jednoznacznie właściwości prozdrowotne kombuchy potwierdzały. To nie jest jedyny ekspercki głos w tej sprawie.

Specjaliści z amerykańskiej Kliniki Mayo zwracają uwagę, że nie ma wielu ważnych badań medycznych dotyczących roli kombuchy dla zdrowia człowieka. Jedynie niewielka liczba badań sugeruje, że kombucha może dawać korzyści podobne do suplementów probiotycznych. Niektóre badania sugerują, że fermentowana herbata może wspierać zdrowy układ odpornościowy i zapobiegać zaparciom. Lekarze zwracają uwagę, że trzeba tu brać pod uwagę nie tylko sugerowane korzyści, ale też ryzyko. I mówią jasno: nie ma wystarczających dowodów, aby mówić o prozdrowotnych właściwościach kombuchy.

Czy kombucha może zaszkodzić?

Lekarze z Kliniki Mayo przypominają, że kombucha może powodować rozstrój żołądka, infekcje i reakcje alergiczne u niektórych osób. Jak podkreślają, kombucha jest często przygotowywana w domach w nie do końca odpowiednich warunkach. Zwracają uwagę, że kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, ale też osoby mające osłabiony układ odpornościowy powinny unikać kombuchy. „Inni mogą pić tę herbatę, jeśli im smakuje, ale tylko wtedy, gdy pochodzi z zaufanego źródła” – podsumowują.

Czytaj też:
To najbardziej niezdrowe dodatki do herbaty. Czym je zastąpić?
Czytaj też:
Pij trzy filiżanki tego naparu każdego dnia. Uchroni cię przed chorobami

Źródło: odzywianie.wprost.pl, Berliner Kurier, Mayo Clinic