Brudna dwunastka 2023. Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów

Brudna dwunastka 2023. Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów

Dodano: 
Warzywa i owoce
Warzywa i owoceŹródło:Fotolia / Autor: Kzenon
Jest nowe zestawienie brudnej dwunastki, czyli najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking otwierają truskawki i szpinak, a w tym roku do zestawienia dołączyły też jagody.

Ranking co roku publikuje Environmental Working Group (EWG) i każdego roku zestawienie budzi wiele emocji. Zestawienie jest przygotowywane na podstawie wyników badań próbek owoców i warzyw na obecność środków, które w wysokim stężeniu są niebezpieczne dla człowieka (warzywa i owoce sprawdzono pod kątem obecności 251 różnych pestycydów).

Parszywa dwunastka warzyw i owoców

Te warzywa i owoce znalazły się na liście parszywej dwunastki w 2023 roku:

  1. truskawki,
  2. szpinak,
  3. jarmuż, kapusta, liście gorczycy,
  4. brzoskwinie,
  5. gruszki,
  6. nektarynki,
  7. jabłka
  8. winogrona,
  9. papryka słodka i ostra,
  10. wiśnie,
  11. jagody,
  12. zielona fasolka szparagowa.

Według raportu w tych 12 produktach znaleziono łącznie 210 różnych pestycydów. Jarmuż, kapusta włoska i gorczyca zawierały największą liczbę różnych pestycydów – aż 103 rodzaje, tuż za nimi uplasowały się papryki – 101 rodzaje pestycydów. Jak podano w raporcie, niektóre testy wykazały nawet ślady substancji dawno zakazanych przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska. „Pestycydy są toksyczne z założenia” – podkreśliła Jane Houlihan, była wiceprezes ds. badań w EWG.

Co jeść, aby unikać nadmiaru pestycydów?

Autorzy raportu sugerują, aby częściej wybierać owoce i warzywa z listy tzw. czystej piętnastki – listy również publikowanej przez EWG. Na jej szczycie znajduje się awokado, a dalej m.in. kukurydza, ananas, cebula, kiwi, mango, słodkie ziemniaki, czy marchew. Specjaliści podkreślają, że wolne od pestycydów jedzenie jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży i dzieci. Stąd najlepiej sięgać po produkty z upraw ekologicznych. Eksperci przyznają, że to jest droższe rozwiązanie i radzą, jeśli ktoś nie ma takiej możliwości, aby stosować podstawowe zasady higieny, które pomogą zniwelować ilość chemikaliów, które trafią na talerz.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków doradza:

  • mycie rąk ciepłą wodą z mydłem przez 20 sekund przed i po przygotowaniu świeżych produktów,
  • płukanie produktów przed obieraniem, aby brud i bakterie nie zostały przeniesione z noża na owoce lub warzywa,
  • szorowanie twarde produktów, takich jak jabłka i melony przy użyciu czystej szczotki do warzyw i owoców,
  • suszenie produktów czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym, aby nie dopuścić do rozwoju bakterii, które mogą być na produktach obecne.

Czytaj też:
Pasty kanapkowe, które zrobisz w mniej, niż 10 minut. Sprawdzone przepisy
Czytaj też:
Smoothie z awokado – 3 pomysły na zdrowy koktajl z awokado

Źródło: EWG, CNN Health