Domowe wino z winogron. Prosty przepis na smaczny trunek

Domowe wino z winogron. Prosty przepis na smaczny trunek

Dodano: 
Domowe wino z winogron
Domowe wino z winogron Źródło:Unsplash
Trwa sezon na polskie winogrona. Jednym z pomysłów, jak je wykorzystać jest przygotowanie domowego wina z winogron. Smakuje znakomicie, a przepis jest prosty.

Polskie winogrona najlepiej zbierać pod koniec września lub na początku października. Są wtedy dojrzałe i soczyste. Można wykorzystać je do przetworów: na przykład dżemu, czy soku z winogron, albo zrobić z nich wino. Domowe wino z winogron nie tylko doskonale smakuje, ale nie zawiera konserwantów, które nie są korzystne dla zdrowia, a znajdują się w większości win produkowanych na skalę przemysłową (oprócz ekologicznych). Ponadto domowe wino z winogron ma wiele właściwości zdrowotnych, zwłaszcza to z ciemnych owoców. Zawiera bowiem mnóstwo antyoksydantów, w tym resweratrol, a te substancje pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, w tym otyłości, chorobom serca, krążenia oraz nowotworom. Bezpieczna porcja dla zdrowia to kieliszek wina dziennie (ok. 250-300 g).

Przepis: Domowe wino z ciemnych winogron

Najlepiej przygotować je w gąsiorze lub dużym słoju. Potrzebna będzie również rurka fermentacyjna do ściągnięcia wina.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 10 kg ciemnych winogron
  • 5 litrów butelkowanej lub przegotowanej wody z kranu
  • 3,5 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoceOwoce winogron miażdżymy i wkładamy do butli (gąsiora) lub dużego słoja.
  2. Zalej owoce wodą z cukremWinogrona zalewamy 3 litrami letniej wody. Przygotowujemy cukrowy syrop z 2 kg cukru i 1 litra wody i dodajemy do winogron. Całość mieszamy. Masa powinna zajmować 3/4 butli. Gąsior zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy na 3 dni.
  3. Przygotuj syrop z cukruPrzygotowujemy kolejny syrop z cukru. Tym razem w 1 litrze wody rozpuszczamy 1,5 kg cukru i wlewamy go do butli. Całość mieszamy.
  4. OdcedźPo tygodniu płyn odcedzamy i wlewamy do tej samej butli. Po miesiącu wino jest już gotowe. Za pomocą rurki fermentacyjnej ścigamy je do drugiego gąsiora - uważając by nie naruszyć osadu.

Wskazówki jak przygotować domowe wino z winogron

Do przygotowania domowego z winogron nadają się zarówno ciemne, jak i jasne owoce. Powinno się wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe. Odrzucić należy nadgniłe już grona oraz owoce, na których widoczne są plamy. W przypadku ciemnych winogron ważne jest również, żeby zebrać je kiedy jest sucho. A to dlatego, że owoców przeznaczonych na zrobienie z nich wina nie myjemy, ani nawet nie płuczemy, żeby nie zmyć z nich białego nalotu, który ułatwia fermentację. Do wina z ciemnych owoców nie potrzeba dodawać więc drożdży. Trzeba oddzielić jedynie pojedyncze owoce od kiści. Podajemy prosty przepis na domowe wino z ciemnych winogron. Do przygotowania potrzebne są tylko 3 składniki: owoce, cukier i woda.

Czytaj też:
Czy wino bezalkoholowe jest zdrowe? Odpowiedź może zaskoczyć
Czytaj też:
Dżem, marmolada i konfitura – dlaczego warto je robić i co ma mniej cukru?

Źródło: Odżywianie WPROST.pl