Polskie winogrona najlepiej zbierać pod koniec września lub na początku października. Są wtedy dojrzałe i soczyste. Można wykorzystać je do przetworów: na przykład dżemu, czy soku z winogron, albo zrobić z nich wino. Domowe wino z winogron nie tylko doskonale smakuje, ale nie zawiera konserwantów, które nie są korzystne dla zdrowia, a znajdują się w większości win produkowanych na skalę przemysłową (oprócz ekologicznych). Ponadto domowe wino z winogron ma wiele właściwości zdrowotnych, zwłaszcza to z ciemnych owoców. Zawiera bowiem mnóstwo antyoksydantów, w tym resweratrol, a te substancje pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, w tym otyłości, chorobom serca, krążenia oraz nowotworom. Bezpieczna porcja dla zdrowia to kieliszek wina dziennie (ok. 250-300 g).
Przepis: Domowe wino z ciemnych winogron
Najlepiej przygotować je w gąsiorze lub dużym słoju. Potrzebna będzie również rurka fermentacyjna do ściągnięcia wina.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 10 kg ciemnych winogron
- 5 litrów butelkowanej lub przegotowanej wody z kranu
- 3,5 kg cukru
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoceOwoce winogron miażdżymy i wkładamy do butli (gąsiora) lub dużego słoja.
- Zalej owoce wodą z cukremWinogrona zalewamy 3 litrami letniej wody. Przygotowujemy cukrowy syrop z 2 kg cukru i 1 litra wody i dodajemy do winogron. Całość mieszamy. Masa powinna zajmować 3/4 butli. Gąsior zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy na 3 dni.
- Przygotuj syrop z cukruPrzygotowujemy kolejny syrop z cukru. Tym razem w 1 litrze wody rozpuszczamy 1,5 kg cukru i wlewamy go do butli. Całość mieszamy.
- OdcedźPo tygodniu płyn odcedzamy i wlewamy do tej samej butli. Po miesiącu wino jest już gotowe. Za pomocą rurki fermentacyjnej ścigamy je do drugiego gąsiora - uważając by nie naruszyć osadu.
Wskazówki jak przygotować domowe wino z winogron
Do przygotowania domowego z winogron nadają się zarówno ciemne, jak i jasne owoce. Powinno się wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe. Odrzucić należy nadgniłe już grona oraz owoce, na których widoczne są plamy. W przypadku ciemnych winogron ważne jest również, żeby zebrać je kiedy jest sucho. A to dlatego, że owoców przeznaczonych na zrobienie z nich wina nie myjemy, ani nawet nie płuczemy, żeby nie zmyć z nich białego nalotu, który ułatwia fermentację. Do wina z ciemnych owoców nie potrzeba dodawać więc drożdży. Trzeba oddzielić jedynie pojedyncze owoce od kiści. Podajemy prosty przepis na domowe wino z ciemnych winogron. Do przygotowania potrzebne są tylko 3 składniki: owoce, cukier i woda.
Czytaj też:
Czy wino bezalkoholowe jest zdrowe? Odpowiedź może zaskoczyćCzytaj też:
Dżem, marmolada i konfitura – dlaczego warto je robić i co ma mniej cukru?