Jarmuż należy do rodziny warzyw kapustnych. Jest bogatym źródłem wielu związków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in, antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, opóźniają procesy starzenia i zwalczają stany zapalne. Zawiera też duże ilości błonnika. To ważna informacja dla osób na diecie redukcyjnej, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy i zadbać o sylwetkę. Już niewielkie ilości jarmużu zapewniają uczucie sytości, co pozwala uniknąć podjadania między posiłkami i ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Poza tym błonnik wspomaga pracę układu trawiennego. Przyspiesza przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu.
Jarmuż ma również inne ważne zalety. Zawarte w nim związki wzmacniają odporność i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Wpływają też pozytywnie na układ nerwowy i obniżają stężenie glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu drugiego. Dlatego warto włączyć warzywo do swojej codziennej diety. Radzimy, jak przechowywać jarmuż, by czerpać z jego prozdrowotnych właściwości przez wiele miesięcy.
Jak mrozić jarmuż?
Masz w domu dużo jarmużu i nie wiesz, co z nim zrobić? Nie wyrzucaj niewykorzystanych liści. Możesz je przechować i zamrozić na zimę. Jak to zrobić? Najpierw oddziel liście od zdrewniałych łodyg i usuń twarde włókna. Potem dokładnie je umyj i delikatnie osusz, na przykład przy użyciu papierowego ręcznika kuchennego lub bawełnianej ściereczki. Na koniec przełóż je do strunowych woreczków i umieść w zamrażarce (ułożone na płasko zajmą mniej miejsca). Tak przygotowany jarmuż możesz przechowywać nawet do sześciu miesięcy.
Do mrożenia najlepiej nadają się świeże liście. Wybieraj jędrne okazy o intensywnym kolorze bez przebarwień i pęknięć. Jeśli kupiłeś większe ilości jarmużu i wiesz, że nie zdołasz wykorzystać ich od razu, nie zwlekaj z włożeniem warzywa do zamrażarki. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej.
Co można zrobić z jarmużu?
Jeden z najprostszych przepisów to duszony jarmuż. Jak go przyrządzić? Wystarczy, że umyjesz, osuszysz liście i usuniesz z nich wszystkie twarde części. Następnie rozgrzej na patelni odrobinę masła lub oliwy z oliwek. Wrzuć na tłuszcz kilka posiekanych ząbków czosnku, a gdy te się lekko zarumienią, dodaj warzywo i przyprawy, na przykład sól. Trzymaj na ogniu przez 3-4 minuty. Gotowe danie przełóż na talerz. Smacznego.
Jarmuż świetnie sprawdza się również jako dodatek do zup czy koktajli. Doskonale smakuje zarówno w połączeniu z owocami (na przykład jabłkiem, bananem lub cytrusami), jak i warzywami (pietruszką, selerem naciowym itp.).
Czytaj też:
Odchudzający koktajl z grejpfrutem. Oczyści jelita i pomoże w walce z dodatkowymi kilogramamiCzytaj też:
Siostra zdradziła mi przepis na genialną fasolową z jarmużem. Wy też ją pokochacie