Czerwone banany mają charakterystyczną czerwonobrązową skórkę. Są też mniejsze od żółtych i delikatniejsze w smaku. Nie różnią się natomiast pod względem właściwości odżywczych, choć zawierają więcej betakarotenu i witaminy C. Zobacz, dlaczego warto włączyć te owoce do diety i jak wykorzystać je w swojej kuchni.
Czerwone banany i ich cenne właściwości
Czerwone banany są źródłem błonnika, potasu, betakarotenu, magnezu, białka, witaminy C oraz witamin z grupy B. Taki skład sprawia, że wspierają pracę organizmu na wielu różnych poziomach. Wzmacniają odporność i wspomagają układ immunologiczny w walce z infekcjami. Obniżają też ciśnienie krwi, dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i działają kardioprotekcyjnie.
Karotenoidy obecne w czerwonych bananach pozytywnie wpływają na narząd wzroku. Betakaroten uczestniczy w procesie wytwarzania witaminy A, która wpływa na kondycję skóry i włosów. Zmniejsza widoczność zmarszczek oraz przebarwień. Jej niedobory mogą prowadzić do wystąpienia tak zwanej kurzej ślepoty, czyli zaburzeń widzenia po zmierzchu oraz problemów z płodnością.
Czerwone banany mają silne właściwości antyoksydacyjne. Spowalniają namnażanie się wolnych rodników, a tym samym chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, w tym chorób nowotworowych.
Czerwone banany a odchudzanie
Czerwone banany pośrednio wspierają proces odchudzania. Zawierają bowiem duże ilości błonnika i białka, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Zapewniają uczucie sytości, a jednocześnie usprawniają perystaltykę jelit. W rezultacie przyspieszają przemianę materii i zapobiegają podjadaniu między posiłkami, co pomaga w ograniczeniu liczby przyjmowanych kalorii. Samo spożywanie czerwonych bananów nie pozwoli jednak na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Należy też zadbać o dobrą jakość pozostałych produktów obecnych w jadłospisie i aktywność fizyczną.
Czy czerwone banany są zdrowsze od żółtych?
Obie odmiany bananów – zarówno czerwone, jak i żółte – dostarczają organizmowi podobnych składników odżywczych. Trudno więc wskazać w tej parze konkretnego „zwycięzcę”. Czerwone banany mogą być jednak ciekawym urozmaiceniem w jadłospisie. Na co zwracać uwagę przy wyborze tych owoców? Należy pamiętać, że tylko dojrzałe produkty nadają się do spożycia. Po czym je rozpoznać? Ciemnoczerwonej skórce o intensywnej barwie.
Jak jeść czerwone banany?
Czerwone banany mogą być spożywane w postaci surowej lub przetworzonej. Można je wykorzystać do zrobienia placuszków, koktajli, musów czy ciasteczek. Podobnie jak zwykłe banany. Dobrze sprawdzą się jako składnik sałatek owocowych lub koktajli.
Czytaj też:
Minikiwi to mały owoc o wielkiej mocy. Poznaj jego właściwości i zobacz, czy można go jeść ze skórkąCzytaj też:
Ten koktajl odchudza, a smakuje jak ciasto jagodowe. Przepis