O ile większość z nas czyta etykiety kupowanych produktów, aby sprawdzić ich skład (wg badania IMAS International „Trendy żywności” 75 proc. konsumentów czyta etykiety), to można zadać pytanie, czy robimy to także w przypadku kupowania ryb? Podpowiadamy, na jakie informacje zwrócić uwagę i jak oznaczona jest wcześniej mrożona ryba.
Co można wyczytać z etykiety ryby?
Informacje zawarte na etykiecie ryby pokażą, m.in. skąd pochodzi ryba, a także czy mamy do czynienia z rybą świeżą, czy tzw. „refresh”. Na etykiecie ryby znajdziemy informacje takie jak:
- termin przydatności do spożycia,
- masa netto,
- wartość odżywcza,
- wskazówki dotyczące przechowywania,
- nazwę podmiotu odpowiedzialnego,
- oznaczenie dotyczące obszaru połowu czy produkcji,
- informację, czy mamy do czynienia z rybą świeżą, czy już mrożoną.
Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu karpia?
Jak podaje Organizacja Producentów Polski Karp, jeśli chcemy mieć pewność, że wybierzemy karpia, pochodzącego ze zrównoważonej akwakultury słodkowodnej, czyli takiej, która podlega restrykcjom i nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne, powinniśmy wybrać tego pochodzącego z Polski lub terenów Unii Europejskiej. Gdy dodatkowo zależy nam na tym, żeby wspierać polską gospodarkę i lokalnych dostawców, szukajmy na opakowaniach oznaczenia „Produkt Polski” lub haseł: wyprodukowano/wyhodowano w Polsce.
Skąd mamy pewność, że ryba (w tym karp) nie była wcześniej mrożona? Ryby wcześniej mrożone i rozmrażane przed sprzedażą do tzw. ryby „refresh”. Jeżeli produkt był wcześniej mrożony, taka informacja musi znaleźć się na etykiecie jeśli ryba jest pakowana (np. na tackach) lub na plakacie/kartce z ceną, jeśli jest sprzedawana luzem. Masz prawo poprosić o taką informację sprzedawcę, jeśli nie jest ona właściwie wyeksponowana. To ważne, ponieważ ryby rozmrożonej nie wolno mrozić ponownie.
Jeśli ryba jest dostarczana do sklepu prosto od hodowcy i nie jest poddawana procesowi mrożenia i rozmrażania, jest najczęściej określona jako produkt „ultrafresh”. Czym innym są mrożonki, które sami możemy rozmrozić w domu. Takie ryby są oznaczone po prostu jako „produkt mrożony”.
Czytaj też:
Sejm zakaże sprzedaży żywego karpia? „Świat się zmienia"Czytaj też:
Co jest zdrowsze: karp czy łosoś? Sprawdź, które ryby mają najwięcej tłuszczu