Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Zobaczcie, co zrobić, by tak się nie stało

Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Zobaczcie, co zrobić, by tak się nie stało

Dodano: 
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa Źródło:Shutterstock / Goskova Tatiana
Zrobiliście sałatkę jarzynową i okazało się, że przekąska podchodzi wodą? Wbrew pozorom to bardzo częsty problem. Istnieje jednak prosty sposób, by go uniknąć. Podpowiadamy, co należy zrobić.

Sałatka jarzynowa jest stosunkowo prostym daniem. Jej zrobienie nie wymaga żadnych specjalnych kulinarnych umiejętności. Nie dajcie się jednak zwieść pozorom. Czasem nawet tak łatwe w przygotowaniu przekąski potrafią sprawić nie lada problem. Sprawdźcie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową i poznajcie patent na to, by nie podchodziła wodą.

Dlaczego sałatka jarzynowa podchodzi wodą?

Bazą sałatki jarzynowej są różnego rodzaju warzywa – marchew, pietruszka, ziemniaki, seler itp. W ich składzie znajduje się woda. To właśnie ona sprawia, że z czasem przekąska zmienia swoją konsystencję i podchodzi płynem. W rezultacie traci nie tylko walory wizualne, ale również smakowe. Staje się nieapetyczna. Dlaczego tak się dzieje? Winny jest pośpiech. Nie należy doprawiać sałatki jarzynowej zbyt szybko. Dodanie soli na niewłaściwym etapie przygotowywania przekąski sprawia, że warzywa „puszczają” wodę. Sprawdźcie też, jakie są inne najczęstsze błędy podczas przygotowywania sałatki jarzynowej.

Co zrobić, by sałatka warzywna nie podeszła wodą? Wystarczy posolić ją dopiero na chwilę przed podaniem. Dodanie soli powoduje bowiem, że warzywa oddają zawartą w nich wodę. Warto też zadbać o to, by potrawa nie stała zbyt długo w lodówce. Najlepiej serwować ją gościom i domownikom, gdy jest świeżo przyrządzona. Wtedy smakuje i wygląda najlepiej.

Jak przechowywać sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa nie poleży zbyt długo. Należy przechowywać ja w lodówce. Najlepiej zjeść przekąskę w ciągu 2-3 dni od przygotowania. A co zrobić, gdy zrobiliście jej za dużo? Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Taki zabieg nie jest zalecany. Po zamrożeniu danie może zmienić konsystencję, a także stracić walory smakowe. Dlatego korzystniejszym rozwiązaniem jest przygotowywanie niewielkich ilości sałatki, które domownicy będą mogli od razu spożyć. Pamiętajcie o jednej bardzo istotnej kwestii – jeśli zauważycie niepokojące sygnały w wyglądzie, smaku lub zapachu sałatki, nie ryzykujcie i zrezygnujcie z jedzenia.

Czytaj też:
Ten składnik rujnuje smak sałatki jarzynowej. Unikam go, a goście chwalą jak nigdy
Czytaj też:
Najczęstsze błędy podczas przygotowywania sałatki jarzynowej. Zobaczcie, czy też je robicie

Źródło: Wprost