Najczęstsze błędy podczas przygotowywania sałatki jarzynowej. Zobaczcie, czy też je robicie

Najczęstsze błędy podczas przygotowywania sałatki jarzynowej. Zobaczcie, czy też je robicie

Dodano: 
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa Źródło: freepik/ autor: Kamran_Aydinov
Sałatka jarzynowa to klasyk na polskich stołach, a jej smak uwielbia niemal każdy. Czasami jednak nie wychodzi tak pyszna, jak powinna. Tłumaczymy, jakie błędy są najczęściej popełniane podczas jej przygotowywania.

Sałatka jarzynowa to pyszne połączenie różnych warzyw. Tak naprawdę możecie przygotować ją na wiele sposobów, modyfikując delikatnie klasyczną wersję przepisu. Zazwyczaj jednak sałatka ta składa się z gotowanych ziemniaków, jabłek, marchwi, groszku, czasem jajek oraz konserwowych ogórków. To sycąca przekąska, która jest idealna jako dodatek do obiadu czy na kanapki. Jest to też obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Doprawia się ją majonezem lub w wersji bardziej dietetycznej – jogurtem naturalnym.

Popularne błędy podczas robienia sałatki jarzynowej

Istnieje kilka zasad, których powinniście przestrzegać podczas robienia sałatki jarzynowej, a sami przekonacie się, że będzie znacznie smaczniejsza. Najpopularniejsze błędy popełniane podczas przyrządzania tej potrawy to:

  • Zbyt drobno lub zbyt grubo pokrojone warzywa – wpływa to na teksturę sałatki. Ważne jest, aby warzywa były pokrojone w kawałki o podobnej wielkości. Jeśli będą zbyt drobne – ich tekstura będzie mniej wyczuwalna, a wręcz „papkowata”. Z kolei zbyt grube kawałki warzyw i innych składników również nie są apetyczne. Powinny być one pokrojone w kostkę o boku około 1 cm. Ziemniaki i jajka są dość kruche, dlatego pokrójcie je w odrobinę większe cząstki.
  • Nieodpowiednia ilość sosu – zbyt mała ilość może sprawić, że sałatka będzie sucha, natomiast zbyt duża ilość sosu może przytłoczyć smak warzyw. Ważne jest, aby dobrać ilość sosu do ilości warzyw.
  • Zbyt słabe doprawienie sałatki – istnieje bardzo dużo wariacji sałatki jarzynowej, jednak poza składnikami bardzo ważne jest też odpowiednie doprawienie tej potrawy. Brak przypraw czy nadmierna oszczędność przy dodawaniu soli i pieprzu może sprawić, że sałatka będzie po prostu mdła, a przez to niesmaczna.
  • Nieodpowiednie proporcje składników – ważne jest zachowanie równowagi między różnymi składnikami sałatki, takimi jak ziemniaki, marchewka czy groszek. Nieodpowiedni stosunek ilości produktów może zaburzyć ostateczny smak i wygląd potrawy. Żeby nie popełnić tego błędu, możecie skorzystać z metody „jednej szklanki” – chodzi o to, by użyć ilości każdego składnika odpowiadającej jednej szklance (to samo zróbcie też z majonezem). Składniki możecie odmierzać również pojemnikiem – chodzi po prostu o zachowanie odpowiednich proporcji.

Ile można przechowywać sałatkę jarzynową?

Do takiej sałatki jarzynowej możecie wykorzystać domowy majonez – w ten sposób będzie jeszcze smaczniejsza. Potrawa ta musi być przechowywana w lodówce.

Pamiętajcie jednak, że taka sałatka nie powinna być przechowywana zbyt długo. Jest ona krótkotrwale przydatna do spożycia i najlepiej zjeść ją w ciągu 3-4 dni. Wynika to z faktu, że poza warzywami znajdują się w niej też jajka, majonez i surowa cebula. Po upływie tego czasu powinniście ją po prostu wyrzucić, ponieważ może wam zaszkodzić. Jeśli zauważycie jakiekolwiek zmiany w wyglądzie, zapachu lub smaku, lepiej jest nie ryzykować i już jej nie jeść. Koniecznie sprawdźcie też, czy można mrozić sałatkę jarzynową.

Czytaj też:
Sałatka z burakami i kozim serem. Poczuliśmy się jak w najlepszej restauracji
Czytaj też:
Co zrobić, żeby ziemniaki nie rozpadły się podczas gotowania? Dodajcie ten płyn, a zdziała cuda

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl