Polacy rzadko jedzą tę rybę, a to błąd. Jest delikatna, zdrowa i nie ma ości

Polacy rzadko jedzą tę rybę, a to błąd. Jest delikatna, zdrowa i nie ma ości

Dodano: 
Ryby
Ryby Źródło: Canva/Bigc Studio
Jeśli chcecie wprowadzić do swojej diety odrobinę urozmaicenia, sięgnijcie po rybę, która nie jest bardzo popularna w naszym kraju, ale za to niezwykle bogata w składniki odżywcze. Zobaczcie, o jaką rybę dokładnie chodzi i dlaczego warto ją jeść. 

Ryby są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają na serce, mózg i układ nerwowy. Ich jedzenie pomaga też obniżyć poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca. To jednak nie koniec, ponieważ ryby są doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz witamin z grupy B. Zawierają również wiele cennych minerałów, takich jak jod, selen czy fosfor.

Polacy rzadko jedzą tę zdrową rybę

Ryby w naszej diecie powinny pojawić się przynajmniej dwa razy w tygodniu. Często sięgamy po łososia, makrelę, śledzia czy pstrąga, jednak zazwyczaj pomijamy inne, bardzo wartościowe ryby. Mowa między innymi o dorszu. Jest to ryba o charakterystycznym, białym i delikatnym mięsie. Jej jedzenie dostarcza do naszego organizmu dużych ilości białka (w 100 g mięsa dorsza znajdziemy około 20 g białka), ale także witaminy B12 oraz składników mineralnych takich jak jod czy selen. Jest również źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie działają między innymi na zdrowie naszego serca. Jedzenie tej ryby jest polecane wszystkim bez względu na wiek i płeć. Ryba ta jest wskazana również dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zawiera mało tłuszczu. Ma ona także niską zawartość cholesterolu.

Jak przygotować dorsza?

Pamiętajcie jednak, żeby unikać smażenia dorsza, ponieważ spowoduje to duże straty kwasów omega-3, a także wytworzy niekorzystne da naszego zdrowia kwasy nasycone, a także kwasy tłuszczowe trans. Jest to ryba chuda, a więc najlepiej jest ją przyrządzić w piekarniku lub ugotować na parze. Przed pieczeniem warto zamarynować dorsza w oliwie, soku z cytryny, ziołach (na przykład rozmarynie i tymianku), a także dodać odrobinę czosnku. Dzięki temu ryba nabierze intensywnego smaku. Żeby wasz obiad był jeszcze zdrowszy, upieczcie dorsza z warzywami, na przykład cukinią, papryką i cebulą. Jeśli wolicie lekkie posiłki – przygotujcie dorsza na parze.

Czytaj też:
Te produkty z Biedronki pomogą ci skutecznie schudnąć. Dietetyk radzi, co wybrać
Czytaj też:
Przepis na szybką i bardzo sycącą zapiekankę Ewy Wachowicz. Zrobisz ją w 15 minut

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl