Zupy są bardzo ważnym elementem zdrowej diety. Są bogate w witaminy i minerały pochodzące z warzyw, a także często zawierają białko z mięsa (lub na przykład roślin strączkowych). Dzięki wysokiej zawartości wody doskonale nawadniają organizm i wspomagają trawienie. Zupy są sycące, a przy tym zazwyczaj niskokaloryczne, co sprzyja utrzymaniu zdrowej wagi. Dodatkowo można je przygotować na wiele sposobów.
Zdrowa zupa naszych babć
Kapuśniak to sycąca i zdrowa zupa, bogata w składniki odżywcze. Kiedyś gospodynie gotowały ją naprawdę często, teraz niestety dzieje się to coraz rzadziej, a szkoda. Ta zupa powinna gościć w naszych talerzach, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.
Głównym jej składnikiem jest kapusta kiszona, która dostarcza probiotyków wspomagających trawienie oraz dużej ilości witaminy C, wzmacniającej odporność. Kapuśniak jest również źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit (dzięki temu jest też wskazany na diecie odchudzającej) oraz witamin z grupy B, ważnych dla układu nerwowego. Co więcej, jedzenie tej zupy wspomaga detoksykację organizmu, a także jest źródłem antyoksydantów.
Jak przygotować pyszny kapuśniak? Porady
Taki wywar warzywny należy gotować maksymalnie przez jedną godzinę, ponieważ później nabiera nieprzyjemnej goryczy. Jeśli chcesz, żeby twoja zupa była bardziej wyrazista – zostaw warzywa na chwilę w suchym garnku na małym ogniu, by lekko się podsmażyły. Mięso lub kości, na których gotujesz zupę, możesz wcześniej lekko podpiec w piekarniku. Kapuśniak dopraw majerankiem, jednak jeśli chcesz, żeby nabrał nieco egzotycznej nuty – postaw też na trawę cytrynową. Jeśli nie chcesz korzystać z tradycyjnej receptury na tę zupę, to koniecznie spróbuj ugotować kapuśniak z przepisu dietetyczki.
Czytaj też:
Nie łącz ziemniaków z tym dodatkiem. Dietetycy ostrzegają: szkodzi zdrowiu i powoduje tycieCzytaj też:
Ten niepozorny owoc obniża cukier i „zły” cholesterol. Ekspert wyjaśnia, jak go stosować