Dodaj łyżeczkę do jajecznicy. Będzie smakować jak śniadanie z najlepszego hotelu

Dodaj łyżeczkę do jajecznicy. Będzie smakować jak śniadanie z najlepszego hotelu

Dodano: 
Jajecznica
Jajecznica Źródło: Shutterstock
Jajecznica to śniadaniowy klasyk, który zna i kocha niemal każdy. Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu to danie smakuje jeszcze lepiej. Chodzi o dodanie składnika, który większość osób ma w swojej kuchennej szafce. 

Jajecznica to świetny pomysł na pyszne, szybkie i pożywne śniadanie. Jest bardzo zdrowa – zawiera białko, witaminy i zdrowe tłuszcze, które dodają energii na cały poranek. Można ją przygotować na wiele sposobów: z masłem, śmietaną, a także z dodatkami takimi jak szczypiorek, pomidory, szynka, ser czy pieczarki. Z kolei dla miłośników bardziej sycących śniadań idealnie sprawdzi się boczek.

Dodaj ten produkt do jajecznicy

Ważne jest również, by jajecznica miała odpowiednią konsystencję i była cudownie kremowa, Aby jajecznica smakowała naprawdę genialnie, warto dodać do niej odrobinę skrobi ziemniaczanej. Ten prosty trik sprawia, że jajka zyskują cudownie kremową i delikatną konsystencję, a całość smakuje jak śniadanie podawane w najlepszym hotelu. Skrobia lekko zagęszcza masę jajeczną, dzięki czemu nie robi się sucha ani zbita. Wystarczy ten prosty i tani składnik, by podnieść smak i teksturę zwykłej jajecznicy na zupełnie nowy poziom. Jedną łyżeczkę skrobi ziemniaczanej należy wymieszać z 1,5 łyżki mleka i dodać do jajek.

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Najważniejsze zasady

Aby jajecznica była naprawdę wyśmienita, warto trzymać się kilku kluczowych zasad. Przede wszystkim – nie przesadzaj z temperaturą. Jajka najlepiej smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając – w ten sposób jajecznica będzie delikatna. Jeśli płomień, na którym smażą się jajka, będzie zbyt duży, to jajecznica wyjdzie „sucha jak wiór”. Błędem, który wiele osób popełnia, jest wyłączanie gazu, gdy jajecznica jest już gotowa. Choć wydaje się to oczywiste, warto pamiętać, że jajka nadal będą się ścinać na rozgrzanej patelni. Lepiej więc zdjąć je z ognia chwilę wcześniej. Koniecznie sprawdź też, jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu – wystarczy, ze wykorzystasz prosty sposób, a twoje danie będzie znacznie bardziej „fit”.

Czytaj też:
Jesz takie śniadanie? Dietetyk ostrzega: przez to tyjesz, zamiast chudnąć
Czytaj też:
Owsianka z tym dodatkiem to śniadaniowy hit. Dla mnie to sposób na „poranne doładowanie”

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl