-
Brak witaminy B12 a ból głowy. Skutki niedoboru witaminy B12
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do bólu głowy spowodowanego niedokrwistością. Jak im zapobiec?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Picie pokrzywy na odchudzanie – właściwości, efekty
Picie naparu z pokrzywy pobudza trawienie. Czy można pokrzywę stosować w czasie odchudzania?
OdchudzanieDietyProduktyAlicja Kowalczyk
-
To co jesz, ma wpływ także na psychikę. Oto produkty, których lepiej unikać
Wiek XXI to czas szybkiego tempa życia i wszechobecnego stresu. Czy wiesz, że na stan psychiczny ma wpływ także spożywana żywność?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy pistacje są zdrowe? Wartości odżywcze pistacji
Pistacje zawierają kwasy Omega-3 oraz kwas foliowy, a także wiele witamin. Jakie mają właściwości zdrowotne?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Nadmiar kwasu foliowego – objawy, skutki uboczne
Kwas foliowy to witamina B9, niezbędna nie tylko dla kobiet w ciąży. Jakie jest zapotrzebowanie na kwas foliowy i czym grozi jego nadmiar w organizmie?
Składniki odżywczeProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę
Przetwory z cukinii z roku na rok zyskują na popularności w polskich spiżarniach. Jak zrobić cukinię w oleju oraz w solance?
PrzepisyProdukty -
Delikatne, chrupiące i pyszne placki z cukinii z sosem jogurtowym – przepis
Placki z cukinii to smaczna i dodająca energii przekąska, która może być również podana jako danie główne. Sprawdź, jak ją przygotować.
PrzepisyProdukty -
Woda z cytryną na czczo – właściwości, fakty i mity
Woda z cytryną na czczo świetnie oczyszcza i nawadnia organizm. Jakie są właściwości napoju?
Składniki odżywczeŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czekolada odmładza i chroni przed promieniowaniem UV. Te fakty o czekoladzie cię zaskoczą
Czekolada wyprodukowana z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – ocenia dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kapusty kiszonej ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jak go zrobić?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeOdchudzanieProduktyAnna Sierant
-
W jakich owocach jest witamina B12?
Witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i wspomaga pracę mózgu. W jakich owocach ją znajdziemy?
Składniki odżywczeProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Czy można pić kawę w upały? Jest granica, o której trzeba wiedzieć
Kawa nie kojarzy się z typowo letnim napojem, jednak kawosze zaraz wykrzykną o kawie mrożonej czy cold brew. Ale czy napoje z kofeiną są dobre na upały?
ProduktyDiety -
Ile wapnia dziennie? Właściwości i źródła wapnia w diecie
Wapń to pierwiastek, który wpływa na budowę kości i zębów. Ile wapnia w diecie stanowi normę?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
Wideo -
Komosa ryżowa – drogocenne ziarno pełne zalet odżywczych
Komosa ryżowa (quinoa) to nasiono, które staje się coraz popularniejsze wśród osób dbających o zdrowie. Sprawdź, jakie ma zalety.
ŻywienieProdukty -
Skarby polskiej spiżarni: Tradycyjny przepis na ogórki kiszone
Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie możemy spożywać. Jak przygotować ogórki kiszone? Sprawdź przepis.
ProduktyPrzepisyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Dieta 800 kcal – na czym polega? Efekty i przeciwskazania
Dieta 800 kalorii to dieta niskokaloryczna, która może wywołać szybki efekt jojo. Czy taka dieta jest bezpieczna?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Węglowodany, których nie trawi organizm – co do nich zaliczamy?
Czy wiesz, że nie wszystkie węglowodany są trawione przez ludzki organizm? To tzw. węglowodany niestrawne, do których zalicza się m.in. błonnik.
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Co zrobić z kwiatów rumianku? Nadają się nie tylko na herbatkę
Rumianek kwitnie całe lato. Te charakterystyczne kwiatki są znane przede wszystkim z leczniczych naparów. Ale rumianek to nie tylko herbatka. Sprawdź, co jeszcze można z niego zrobić.
PrzepisyProdukty -
Od izolacji RNA po napój likopenowy. Prof. Piotr Chomczyński: „Nauka powinna służyć ludziom”
Opracowana przez niego metoda izolacji RNA jest dziś wykorzystywana w laboratoriach na całym świecie. – Większość moich patentów dotyczy kwasów nukleinowych, jednak interesuję się też biomedycyną. Szczególnie dumny jestem z patentu,...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościKatarzyna Pinkosz
-
Poważna pomyłka na etykiecie. Batony proteinowe wycofywane z rynku
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu całej partii batonów proteinowych. Omyłkowo naklejona niewłaściwa etykieta wprowadza w błąd, co może być groźne dla alergików, a dokładnie osób uczulonych na jajka.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Orzechy włoskie a cukrzyca. Jakie orzechy można jeść przy cukrzycy?
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie osób chorych na cukrzycę typu 2. Dlaczego i jakie mają właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk