-
Tego błędu unikaj, stosując imbir! Kiedy nie sięgać po ten składnik?
Sięgasz po rozgrzewający napar z imbiru, gdy dopadnie cię infekcja? W jakich sytuacjach imbir pomaga, a kiedy lepiej unikać go jak ognia? Nie popełnij tego błędu!
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Czego nie wolno jeść przy chorobach tarczycy? Te produkty lepiej wykluczyć
Przy chorobach tarczycy należy zrezygnować z niektórych produktów spożywczych, które mogą utrudniać przyswajanie jodu. Jakich?
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
Po co dodaje się spirytus do pączków? Ekspert wyjaśnia
Praktycznie w każdym przepisie na pączki znajduje się spirytus. Po co dodawać go do ciasta? Jak działa spirytus na ciasto? I czym można zastąpić spirytus w pączkach? To wszystko tłumaczy Igor Zaritskiy, który zajmuje się m.in. szkoleniem...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Nie chcesz mieć problemów z trzustką? Unikaj tego rodzaju tłuszczów
Masz ochotę na pikantne skrzydełka w panierce, a może na frytki lub kawałek pysznego toru czekoladowego? Co łączy te produkty i dlaczego powinny ich unikać osoby, które nie chcą mieć problemów z trzustką. Dowiedz się, czym je zastąpić.
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Jedz kaszę jaglaną! Korzystnie wpływa na pamięć
Żeby być w dobrej formie umysłowej, trzeba dokonać zmian w jadłospisie. Nie powinno w nim zabraknąć kaszy jaglanej. A to dlatego, że doskonale działa na pamięć i zdolność koncentracji. Dowiedz się, komu zalecane są jagły.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Ten olej działa rozkurczowo i wspomaga pracę jelit. Pij go nawet codziennie
Aby poprawić funkcjonowanie układu trawiennego, warto włączyć do diety olej lniany. Jakie ma właściwości i w jaki sposób go przyjmować?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Algi morskie mogą poprawić stan twojego zdrowia. Dowiedz się, jak działają na organizm
Algi morskie od dawna słyną z prozdrowotnych właściwości. Stanowią ważny składnik diety długowiecznych Japończyków i stają się bardzo popularne na całym świecie. Dlaczego warto jeść algi morskie?
ProduktySkładniki odżywcze -
Pasta miso – prozdrowotne właściwości. Nie każdy powinien ją jeść
Pasta miso to jeden z tradycyjnych produktów kuchni azjatyckiej, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pastę miso? Jakie korzyści zdrowotne ona zapewnia?
ProduktySkładniki odżywcze -
Różowe mleko księżycowe. Ten napój pomoże zasnąć
Moon milk czyli mleko księżycowe to napój, który pomaga zasnąć. Jest wiele wersji moon milk – różowe mleko księżycowe to jedna z nich. Wygląda i smakuje wyjątkowo!
PrzepisyProdukty -
Smaczne grzyby, które możesz zbierać zimą. Jak smakuje płomiennica zimowa?
Płomiennica zimowa to jeden z najlepszych grzybów, które można zbierać w środku zimy. Charakterystyczne grzybki można wykorzystać do zup, sosów albo zamarynować w occie.
ProduktyPrzepisy -
Jak zrobić pyszne gniazdka? Przepis na pączki hiszpańskie
Gniazda, gniazdka, pączki hiszpańskie. Nazw jest kilka, a chodzi o jeden przysmak: okrągłe, smażone ciastka posypane cukrem pudrem albo oblane lukrem. Gniazdka są idealne na Tłusty Czwartek.
PrzepisyProdukty -
Dużo czerwieni, dużo czekolady! Najlepsze desery na Walentynki. Sprawdzone przepisy
Deser to dla wielu nieodzowny element walentynkowego wieczoru. Wykorzystaj jeden z naszych sprawdzonych przepisów na deser dla zakochanych. W roli głównej świeże truskawki, czekolada i dużo czerwonego koloru!
PrzepisyProdukty -
Jedz czarny kminek! Ochroni cię przed nadciśnieniem i zredukuje cholesterol
Czarny kminek to inaczej czarnuszka – roślina, której prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie. Olej z czarnuszki nazywany był „złotem faraonów”, bo leczono nim niemal wszystkie dolegliwości. Dziś wiadomo, dlaczego...
ProduktySkładniki odżywczePrzepisyMonika Witkowska
-
Cierpisz z powodu przewlekłego zmęczenia? Te pokarmy mogą ci pomóc
Produkcja energii na poziomie komórkowym wymaga odpowiedniej podaży składników odżywczych, do których zaliczamy m.in. białko, węglowodany i tłuszcze. Jakie pokarmy pomagają redukować zmęczenie?
Składniki odżywczeProdukty -
Kwaśne zupy poprawiają nastrój! Wypróbuj przepis na pyszną ogórkową
Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Warto jeść ją zwłaszcza zimą, kiedy mamy pod dostatkiem kiszonych ogórków. Jest smaczna, zdrowa i poprawia nastrój. Sprawdź przepis na zupę ogórkową.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Najlepsze ciasto czekoladowe. Przepis, w którym się zakochasz
Mocno czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. To ciasto zachwyci każdego fana czekolady i co ważne dla alergików: nie zawiera glutenu. Na jego przygotowanie potrzebujesz niecałą godzinę.
PrzepisyProdukty -
Co jedzą stulatkowie? Zasady „diet nieśmiertelnych” są proste
Mieszkańcy tzw. blue zones dożywają stu lat w dobrej formie fizycznej. Sekret ich długowieczności tkwi w odpowiednio skomponowanej diecie. Jakiej?
DietyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Przepis na faworki od Magdy Gessler. Idealne na tłusty czwartek
Chociaż Magda Gessler oferuje faworki w swoich cukierniach, możesz spróbować usmażyć je w domu. Oto przepis!
PrzepisyProdukty -
Oponki serowe i kulki serowe zrobisz z jednego przepisu. Sprawdź recepturę
Oponki serowe albo kulki serowe (inaczej minipączki serowe) to jedne z prostszych do wykonania karnawałowych smakołyków. Z tego przepisu wyjdą idealnie miękkie i puszyste w środku.
PrzepisyProdukty -
Jedzenie wpływa na naszą psychikę. Te produkty spożywcze zwiększają niepokój
Niektóre produkty spożywcze mogą obniżać kondycję psychiczną i zwiększać lęk oraz niepokój. Jakie artykuły lepiej jest wyeliminować z diety?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Róże karnawałowe. Przepis na wyjątkowy i pyszny przysmak na karnawał 2023
Róże karnawałowe to pyszny i lekki deser na tłusty czwartek lub ostatki, który może stanowić alternatywę dla pączków i faworków. Jak zrobić róże karnawałowe?
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk