-
Rukola, sałata rzymska, a może lodowa. Którą sałatę wybrać?
Sałata to źródło witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Lato jest doskonałym czasem, żeby królowała na naszym stole. Zielone liście można jeść same lub z dodatkami. Warto ją też dodawać do kanapek. Jakie mamy rodzaje sałat i jakie są...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Najlepsza dieta na lato – co jeść, by szybko schudnąć i nie zaszkodzić zdrowiu?
Ananasy mają tylko 50 kcal, arbuzy – nieco ponad 30 kcal, a truskawki – około 32 kcal w 100 g. Wszelkie monodiety nie są jednak polecane przez specjalistów. Sprawdzamy, jakie modne ostatnio diety warto zastosować podczas wyjątkowo...
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Co naprawdę jest w suplementach? Sprawdzą to naukowcy z Rzeszowa
Badacze z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowują metodę dokładnej weryfikacji składu suplementów diety. Pomoże to wyeliminować nieuczciwe praktyki producentów.
Produkty -
Partie Lubelskiej Cytrynówki wycofane. Jest ostrzeżenie GIS
Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu konkretnych partii Lubelskiej Cytrynówki. Alkohol może zawierać szkło.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ile szklanek wody dziennie pić, by być zdrowym?
Ile szklanek wody dziennie należy pić, by zachować dobrą kondycję fizyczną? Obalamy mity na temat picia wody.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Nadmierne picie kawy – skutki uboczne picia dużych ilości kawy
Nadmierne picie kawy może mieć niepożądany wpływ na pracę serca, a także pogarszać naszą kondycję psychiczną. Jakie są skutki uboczne picia zbyt dużych ilości kawy?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Talerze dla dzieci z ołowiem. Jest ostrzeżenie GIS
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu z rynku ceramicznych talerzy dla dzieci. Powód? Ołów, który z talerza przedostaje się do żywności.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak bezpiecznie jeść skórkę ryby? W niektórych krajach to przysmak
Skórka ryb jest bezpieczna do spożycia, pod warunkiem, że przed jedzeniem jest ona czyszczona i odpowiednio przygotowana. Jedzenie skóry ryb o niższej zawartości rtęci i innych zanieczyszczeń ograniczy narażenie na potencjalnie szkodliwe...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czy magnez można brać bez przerwy?
Czy suplementacja magnezu jest bezpieczna i czy można go przyjmować przez cały czas?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Te ryby zawierają najwięcej toksyn. Jak często po nie sięgasz?
Ryby wydają się dobrym składnikiem naszego jadłospisu. Niestety, coraz częściej słyszymy, że są one źródłem szkodliwych i kumulujących się w naszym organizmie toksyn, które mogą powodować m.in. rozwój nowotworów. Czy ryby są faktycznie...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy woda po kiszonych ogórkach jest zdrowa? Zalety i właściwości soku z ogórków
Woda po ogórkach kiszonych zawiera wiele cennych składników, które mają działanie prozdrowotne. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Jagoda goji – właściwości, skutki uboczne i przeciwwskazania
Jagody goji to egzotyczne owoce, które nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu. Ze względu na prozdrowotne właściwości oraz bardzo wysokie wartości odżywcze znalazły się na liście szczególnie polecanej superżywności. Dlaczego warto...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Jak często pić kurkumę? – właściwości lecznicze i skutki uboczne
Picie kurkumy to jeden z prostych i naturalnych sposobów wspierania funkcjonowania organizmu oraz zapobiegania różnym chorobom. Ta aromatyczna przyprawa w pozytywny sposób wpływa na nasze zdrowie, jednak jej nadmiar nie jest wskazany....
ProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Syrop sosnowy – jak go zrobić i jakie ma właściwości lecznicze
Sosna zwyczajna to jedno z drzew iglastych, które często rosną w naszym najbliższym otoczeniu. Syrop przygotowany z młodych pędów sosny zwyczajnej powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce, bo nie tylko jest bardzo skutecznym,...
Produkty -
Znajduje się w żywności i powietrzu. Ma właściwości rakotwórcze!
Ołów może zabijać, i nie chodzi tu o kule, a jego mikroskopijne ilości w skażonym otoczeniu. Nie ulega rozpadowi i kumuluje się w organizmie, co jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Za zatrucie tym pierwiastkiem odpowiada...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Łykasz multiwitaminy? Wyniki nowych badań mogą cię rozczarować
Czy przyjmowanie multiwitaminowych preparatów ma sens? Podważają to naukowcy, którzy sprawdzili, czy suplementy rzeczywiście poprawiają stan zdrowia.
Produkty Quiz -
Dlaczego warto jeść dynię? O tym mogłeś nie wiedzieć
Dynia jest królową sezonu jesiennego. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a po wydrążeniu sprawdzi się jako gustowny lampion. Jakie właściwości prozdrowotne ma dynia? Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć ją do diety.
ŻywienieProdukty Quiz -
Kubki smakowe – budowa, lokalizacja i co powoduje zaburzenia
Za odczuwanie smaków odpowiadają kubki smakowe, w których znajdują się receptory smakowe. Dzięki nim rozróżniamy cztery podstawowe smaki. Gdzie znajdują się kubki smakowe? W jaki sposób rozpoznajemy smaki spożywanych napojów i pokarmów?...
ŻywienieProduktyMaja Błaszczyk
-
Popularne lody z tlenkiem etylenu. Jest ostrzeżenie GIS
Wycofywane są cztery konkretne partie różnych smaków lodów marki Häagen-Dazs. Jeden ze składników lodów zawiera rakotwórczy tlenek etylenu.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty Quiz -
Witamina B12 – gdzie występuje, funkcje i objawy niedoboru
Witamina B12 (kobalamina) to jedna z bardzo ważnych witamin, której niedobory występują nie tylko w diecie wegańskiej i diecie wegetariańskiej. Kobalamina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji...
ProduktyDietyAlicja Kowalczyk
-
Zbierasz grzyby? Uważaj, bo zawierają niebezpieczny ołów
Ołów może zabijać. Chodzi o jego mikroskopijne ilości w skażonym otoczeniu. Zbliża się sezon grzybobrania, dlatego warto pamiętać, że grzyby zawierają duże ilości ołowiu.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty