-
Błyskawiczna pasta jajeczna. Bez gotowania i obierania jajek, zrobisz ją w kilka minut
Nie masz czasu, nie masz ugotowanych jajek, a masz ochotę na pastę jajeczną? Przygotuj pastę jajeczną z jajek sadzonych!
PrzepisyProdukty -
Co zrobić z mięsa mielonego? Jak wybrać najlepsze, aby było zdrowe?
Z mięsa mielonego możemy przygotować pyszne i szybkie dania obiadowe oraz sycące przekąski. Co zrobić z mięsa mielonego? Jakie mielone mięso jest najsmaczniejsze i zdrowe? Podpowiadamy.
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Co zrobić z ciasta francuskiego? Czy ta przekąska jest zdrowa?
Ciasto francuskie to idealna baza słodkich i wykwintnych przystawek oraz szybkich przekąsek. Jego naturalny, delikatny smak świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, pozwalając przyrządzić smaczne potrawy na różne okazje. Nie masz...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Ekożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?
Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Prosty przepis na kakaowe ciasto. Murzynek to smak dziecińswta
Murzynek to proste ciasto, które zawsze się udaje. Wiele osób pamięta je z niedzielnych obiadów w rodzinnym domu. Wciąż zachwyca smakiem, a dzięki zawartości kakao korzystnie wpływa na zdrowie.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Dieta jaskiniowców przynosi spektakularne efekty. To na niej schudła Dominika Ostałowska
Dieta jaskiniowców to dieta, w której dominują surowe produkty. Pozwala ona zrzucić zbędne kilogramy, a także oczyścić organizm z toksyn.
DietyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Szklanka tego soku dziennie wzmacnia serce. Nie pij go na czczo
Badania wskazują, że picie świeżego wyciskanego soku pomarańczowego znacząco obniża ryzyko pojawienia się chorób serca. Dlatego codziennie powinniśmy wypijać przynajmniej jedną szklankę tego pysznego napoju. Nie należy jednak pić go...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jajecznica z bananami. Jeśli lubisz słodkie śniadania, koniecznie wypróbuj!
Nawet jeśli krzywisz się na myśl podania jajecznicy na słodko, odłóż uprzedzenia na bok i po prostu zrób jajecznicę z bananami. Podajemy sprawdzony i prosty przepis.
PrzepisyProdukty -
Najszybsza pasta kanapkowa. Wystarczy, że masz w domu ten jeden produkt
Jeśli masz w domu groszek konserwowy, to pyszną pastę kanapkową zrobisz w pięć minut. Nie potrzebujesz nawet blendera!
PrzepisyProdukty -
Nieświadomie jemy rocznie nawet kilogram owadów. „Jesteśmy, jako Polska, niestety trochę zapóźnieni”
Dyskusja o owadach w pożywieniu rozgrzewa emocje, ale „robale” dodawane do żywności i pasz nie są niczym nowym. – W Polsce mamy już fermy mącznika młynarka i czarnej muchy, a jeśli spojrzeć historycznie, to nawet nasze barwy narodowe...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościKatarzyna Świerczyńska
-
Pyłek pszczeli: na wzmocnienie organizmu i... detoks
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który ma cenne właściwości prozdrowotne. Na co pomaga i jak go stosować?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
5 korzyści, które przynosi dieta bez sera. Pozbędziesz się m.in. migreny
Sery cenione są na całym świecie za walory smakowe. Nie wszyscy jednak wiedzą, że gdy spożywamy je w nadmiarze, nie przynoszą korzyści, a szkodzą zdrowiu. Dietetycy wskazują jakie efekty przyniesie wyeliminowanie serów z diety. Jednym z...
ProduktyMonika Witkowska
-
Herbatka patykowa na przeziębienie i osłabienie. Jak zrobić zimową herbatkę z gałązek brzozy?
Brzoza to drzewo, które nawet zimą łatwo rozpoznać, dzięki charakterystycznym pniom. I to właśnie zimą warto sięgnąć po gałązki brzozy i przyrządzić z nich wpierającą zdrowie herbatkę.
PrzepisyProdukty -
To musisz wiedzieć o suplementach diety. Jest grupa osób, które szczególnie muszą uważać
Suplementy diety to nie leki. Oficjalnie zakwalifikowane są jako żywność. Czy to oznacza, że można je przyjmować do woli?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Nalewka z cytryn i kawy. To dawka energii i zaskakujący smak
Cytrynówka z kawą to oryginalna wersja tradycyjnej nalewki z cytryn. Ma piękny, przejrzysty kolor i zaskakuje smakiem.
PrzepisyProdukty -
Co jeść, a czego nie, gdy cierpisz na bóle stawów spowodowane dną moczanową
Dna moczanowa była dawniej uznawana za chorobę bogatych ludzi. Najczęściej dotykała mężczyzn w kwiecie wieku. Jej przyczynę upatrywano w jedzeniu dużych ilości czerwonego mięsa i piciu czerwonego wina. Dziś wiadomo, że podstawą leczenia...
DietyProduktyMonika Witkowska
-
Te produkty szkodzą twojemu sercu. Zobacz, co należy wyeliminować z diety
Dieta odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Spożywanie produktów bogatych w sól, cukier i nasycone tłuszcze nie jest zdrowe dla serca. Zobacz, jakie produkty są zakazane.
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Wystarczy dodać łyżkę tego produktu
Czy można przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Są na to sposoby, a wśród nich prosta sztuczka, która sprawi, że ziemniaki nie tylko ugotują się szybciej, ale będą lepiej smakowały.
PrzepisyProdukty -
Fast-foody bardziej szkodzą otyłym. Prowadzą do niealkoholowego stłuszczenia wątroby!
Powszechnie wiadomo, że jedzenie typu fast-food nie jest zdrowe. Naukowcy po raz kolejny wzięli na cel fast-foody oskarżane m.in. o wywołanie epidemii otyłości. Jaki jest związek pomiędzy nimi i stłuszczeniem wątroby?
ProduktyŻywienie -
Orzeszki ziemne – fakty żywieniowe. Gdzie rosną, czy są zdrowe i jak objawia się alergia?
Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe, fistaszki) to smaczna i zdrowa przekąska. Są skarbnicą cennych związków odżywczych, jednak wysokimi wartościami odżywczymi cechują się jedynie surowe orzeszki ziemne, które nie zostały poddane różnym...
ProduktySkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Orzech brazylijski – jak wygląda, właściwości odżywcze i zdrowotne, zastosowanie
Orzech brazylijski to doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Warto włączyć go do swojej diety oraz korzystać z wyjątkowych właściwości pozyskiwanego z orzechów brazylijskich oleju, który znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni,...
ProduktySkładniki odżywczeMaja Błaszczyk