Według Anglików nie ma takiego problemu, którego nie złagodziłaby filiżanka dobrej herbaty. Herbata oolong, zwana też niebieską lub smoczą jest jedną z najbardziej wykwintnych herbat, nie tylko przyjemnością dla smaku, ale również napojem dobrym dla zdrowia. Ta uprawiana głównie w Chinach i na Tajwanie herbata, różni się od herbaty zielonej i czarnej stopniem sfermentowania. W przypadku ulunga proces fermentacji jest przerwany na pewnym etapie, co wpływa na jej smak i właściwości zdrowotne.
Dlaczego warto pić herbatę oolong?
Picie herbaty oolong daje pięć głównych korzyści dla zdrowia.
-
Herbata oolong jest dobra dla serca
Badania wykazały, że osoby regularnie pijące ten napój mają zmniejszone ryzyko wystąpienia wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Zmniejsza to z kolei ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. -
Niebieska herbata może wpływać na utratę wagi
Istnieją badania sugerujące, że systematyczne picie herbaty oolong, może mieć wpływ na mniejsze gromadzenie się tłuszczu, szczególnie na brzuchu, a nawet może wpłynąć na utratę wagi. Dodatkowo, jeśli podajemy ją bez cukru, nie zawiera w ogóle kalorii. -
Oolong działa przeciwnowotworowo
Napar ten zawiera silnie działające przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty), w tym katechinę, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, tym samym zmniejszając ryzyko nowotworów. Istnieją badania wskazujące na zmniejszenie ryzyka nowotworów głowy i szyi, raka jajnika oraz piersi w wyniku picia tej herbaty. -
Oolong a sprawniejsza praca mózgu
Naukowcy sugerują, że spożywanie niebieskiej herbaty może pomóc w utrzymaniu dobrego stanu mózgu i pamięci, a także prawdopodobnie chronić przed spadkiem funkcji poznawczych u osób starszych, ze względu na zawartość kofeiny oraz aminokwasu o nazwie teanina. -
Smocza herbata dobra dla zębów
Tak jak inne herbaty, oolong zawiera fluor, więc jej picie może pomóc w zapobieganiu próchnicy, gdyż hamuje wzrost bakterii powodujących próchnicę i reguluje procesy mineralizacji zębów.
Przeciwskazania do picia niebieskiej herbaty
Herbata oolong zawiera teinę, w ilości podobnej jak zielona herbata, więc może mieć wpływ na osoby wrażliwe na jej działanie. Zaleca się, żeby kobiety w ciąży ograniczały spożycie teiny. Dodatkowo, jak wszystkie herbaty, może zmniejszać wchłanianie żelaza, warto więc pić ją raczej pomiędzy posiłkami.
Jak zaparzyć herbatę oolong?
Oolong występuje w postaci zwiniętych w kulki liści, które rozwijają się pod wpływem temperatury. Optymalna temperatura jej parzenia to około 90 stopni Celsjusza, a ilość to jedna łyżeczka herbaty na 200 ml wody. Niebieską herbatę zaparzamy przez ok. 3 minuty. Warto też wiedzieć, że można ją parzyć nawet kilka razy. W sklepach można kupić oolong w różnych gatunkach, często z dodatkami smakowymi. Koniecznie należy spróbować odmiany milky oolong, gdyż ma ona niezwykły mleczny aromat.
Czytaj też:
Czy herbata rooibos jest zdrowa? Poznaj 5 korzyści dla organizmu, jeśli będziesz ją pićCzytaj też:
Herbata sypana czy z torebki? Różnice między herbatą liściastą i ekspresową