-
Co jeść przed snem w cukrzycy, a czego unikać? Kolacja cukrzyka musi być przemyślana
To, co zjemy wieczorem, ma wpływ na glikemię nocną i poranną, czyli na poziom glukozy we krwi. Jest to szczególnie niebezpieczne u osób chorych na cukrzycę. Dowiedz się, z jakich produktów powinieneś zrezygnować, a które są wskazane.
ProduktyMonika Witkowska
-
Przepis na domowe frytki z piekarnika. Jak zrobić tę zdrową przekąskę z ziemniaków?
Frytki z piekarnika to wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska. Pieczone frytki możesz z powodzeniem zrobić w domu i są mniej kaloryczne od tych z głębokiego oleju. Wg tego przepisu wychodzą idealnie chrupiące.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Ziemniaki zrobiły się zielone? Uważaj, to toksyczna solanina!
Każdy z nas choć raz zauważył, że ziemniaki przechowywane na słońcu szybciej stają się zielonkawe. W ten sposób natura „ostrzega” nas, że coś jest nie tak. Czy takie ziemniaki można zatem jeść? A może wystarczy ich obróbka termiczna?
Produkty -
Takie pomidory od razu wyrzuć! Mogą zaszkodzić tobie i twoim bliskim
Pyszne i zdrowe pomidory dość szybko się psują. Kiedy pomidory nie nadają się do spożycia? Czy nadgniły lub nadpleśniały pomidor można uratować?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przepis na małpi chlebek. Co to jest monkey bread?
Można powiedzieć, że małpi chlebek to po prostu ciasto drożdżowe z cynamonem. Ale nie jest to zwykła cynamonowa drożdżówka. Między innymi za sprawą kształtu i pieczenia cynamonowych bułeczek w formie na babkę.
PrzepisyProdukty -
Smaruj nią chleb codziennie! Ta pasta do kanapek obniża poziom cholesterolu
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów może z powodzeniem zastąpić masło czy margarynę. Jest smaczna i bardzo zdrowa. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Wypróbuj przepis!
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Produkty bez cukru nie zawsze zdrowe. Naukowcy: mogą być równie słodkie
Nadmiar cukru w diecie poważnie szkodzi zdrowiu, dlatego coraz częściej zwracamy uwagę na skład kupowanych produktów, starając się ograniczyć jego spożycie. Niestety, nie zawsze etykieta z napisem „bez cukru” jest wyznacznikiem jakości...
ŻywienieProdukty -
Przepis na mleko baziowe. Jakie właściwości mają wierzbowe kotki?
Charakterystyczne, puchate kotki na gałązkach wierzby to jedna z pierwszych oznak wiosny. Przy ciepłej zimie mogą pojawić się już nawet w styczniu. Można przyrządzić z nich wyjątkowy napój wspomagający odporność: mleko baziowe.
PrzepisyProdukty -
Oszukane miody na sklepowych półkach. Wyniki kontroli nie są optymistyczne
Jakość miodów, które można kupić w Polsce, sprawdziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Okazało się, że producenci oszukują nie tylko na etykietach, ale też fałszują miody. Jak rozpoznać prawdziwy miód?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Dodaj tarte ziemniaki do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczy
Idealny kotlet mielony? Dobrze usmażony, a jednocześnie soczysty. Jeśli lubisz kotlety, spróbuj tym razem dodać do mięsa nietypowy składnik – tarte ziemniaki.
PrzepisyProdukty -
Trzy sery z Polski na liście najlepszych serów świata. Francuzi oburzeni wynikami
Aż trzy regionalne sery z Polski znalazły się w rankingu najlepszych serów świata. Polski bundz jest na 11 miejscu, a w pierwszej dziesiątce jest aż osiem serów z Włoch. To z kolei wywołało prawdziwą wściekłość Francuzów, którzy nazwali...
ProduktyPrzepisy -
Salmonella w produkcie z Lidla. GIS apeluje do konsumentów
W partii salami została wykryta groźna bakteria. Produkt jest wycofywany z rynku, Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i apeluje, aby nie jeść wędliny.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak zrobić domowy majonez? Sprawdzony przepis na majonez
Ten popularny dodatek do dań możesz kupić w każdym sklepie, ale smak domowego majonezu przebija wszystko. Wbrew pozorom zrobienie majonezu wcale nie jest trudne.
PrzepisyProdukty -
Czy zakwas z buraka jest dobry przy cukrzycy?
Zakwas z buraka jest bogaty w witaminy i mikroelementy, może poprawić odporność i wytrzymałość organizmu. Czy mogą go pić osoby chorujące na cukrzycę?
ProduktyDietyAlicja Kowalczyk
-
Zupa krem z ogórków kiszonych. Przepis na inną wersję tradycyjnej ogórkowej
Ogórkowa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup. Tradycyjnie gotowana na żeberkach, z tartymi ogórkami kiszonymi. My proponujemy wersję, która sprawdzi się nawet podana na przyjęciu. To krem z ogórków kiszonych.
PrzepisyProdukty -
Tiramisu z zieloną herbatą. Wypróbuj przepis na pyszny deser włoskiego szefa kuchni!
Tiramisu to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, uwielbiany przez wszystkich. Jest lekki i puszysty, dosłownie rozpływa się w ustach. Klasyczne tiramisu przygotowuje się z dodatkiem mocnej czarnej kawy. Włoski szef kuchni Anuelo...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Słodkie tosty albo pyszna zapiekanka. Co zrobić z czerstwymi pączkami?
Zostały ci pączki po tłustym czwartku? Nie wyrzucaj ich! Można z nich wyczarować proste i naprawdę pyszne słodkości. Sprawdź, co można zrobić z czerstwych pączków.
PrzepisyProdukty -
Zjadłeś za dużo pączków i boli cię brzuch? Jest na to sposób
Zjedzenie kilku pączków może odbić się fatalnie na naszym samopoczuciu. Przepełniony żołądek sprawia, że czujemy się ociężale i sennie. Często pojawia się też zgaga, czyli pieczenie w przełyku. Wypróbuj przepis na naturalny napój na...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Magda Gessler: W tłusty czwartek zjem pączka na szczęście. Ale wyjątkowego
W tłusty czwartek muszę zjeść chociaż jednego pączka na szczęście. To wyjątkowy pączek, z utartymi płatkami róż. Ciasto przygotowujemy według najstarszej receptury na świecie – 30 żółtek na kilogram mąki i prawie 800 gramów masła – mówi...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Tłusty czwartek last minute. Te przysmaki zrobisz w pół godziny!
Pączki w kwadrans, chrust czy faworki w pół godziny? To jest możliwe. Wybierz jeden z naszych błyskawicznych przepisów na Tłusty Czwartek.
PrzepisyProdukty -
Jedz jajka, by zmniejszyć ryzyko chorób serca. Ile jajek tygodniowo można zjeść?
Jedzenie jajek zmniejsza o połowę ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dowodzą tego najnowsze badania naukowców z Grecji.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska