Naleśniki we wszystkich kolorach tęczy będą daniem idealnym dla wszystkich dzieci, które grymaszą przy spożywaniu posiłków.
Znudziły ci się zwykłe naleśniki? Uwielbiasz ich smak, ale szukasz urozmaiceń? Zamiast eksperymentować z nadzieniem i dodatkami, pozwól sobie na nietypowe... ciasto! Dzięki kilku prostym składnikom zamiast jednolitej, beżowej masy uzyskasz naleśniki w kolorach tęczy, które zachwycą każdego, kto zasiądzie do stołu.
Przepis na naleśniki w wersji tęczowej
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 25 g masła + do smażenia
- szczypta soli
- kolorowe barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto poza barwnikami spożywczymi. Wymieszaj trzepaczką, aż masa będzie gładka.
- Następnie przygotuj tyle misek, ile masz barwników. Rozlej ciasto w równej ilości do misek i dodaj do nich barwnik. Możesz przygotować jedną partię bez barwnika.
- Rozpuść mały kawałek masła na patelni do naleśników. Smaż kolejno po sobie naleśniki przez 2-3 minuty po jednej i minutę po drugiej stronie. Czas smażenia musisz dostosować do mocy palnika. Przecieraj patelnię przed zmianą miseczki z ciastem.
- Ułóż naleśniki na talerzu naprzemiennie kolorami. Podawaj je ze świeżymi owocami, śmietaną lub lodami.
instagramCzytaj też:
Pancakes: amerykańskie naleśniki, które kochają (niemal) wszyscy. Pyszne przepisy na pankejki
Źródło: BBC Good Food