Wypróbuj najłatwiejszy na świecie sposób na to, by w błyskawicznym tempie przygotować pyszne ciasto, które z pewnością zasmakuje niejednemu smakoszowi o wykwintnym podniebieniu. Jak je zrobić?
Najprostszy przepis na zdrowe ciasto bez mąki, cukru i oleju
Składniki:
- 2 duże banany (około 350 g)
- 1 łyżka melasy lub miodu (można zastąpić płynną stewią lub syropem z agawy)
- 1 łyżka jogurtu (20 g)
- 1 pełna łyżka kakao (12 g)
- 1 szklanka wiórków kokosowych (80 g)
- 1 aromat waniliowy (lub ekstrakt z wanilii)
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (10 g)
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
Na polewę:
- 60 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki mleka (60 ml)
Zaczynamy od rozdrobnienia bananów na gładką masę, do której dodajemy melasę, miód lub stewię. Następnie dokładamy jogurt, kakao, wiórki kokosowe, wanilię i proszek do pieczenia. Wszystko znów dokładnie mieszamy.
W osobnym pojemniku rozbijamy 2 jajka i je miksujemy. Potem dokładamy przygotowaną wcześniej masę, mieszamy wszystkie składniki i wylewamy je na wysmarowaną masłem foremkę.
Ciasto pieczemy w małej foremce około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu można polać je polewą z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka. Smacznego!
Czytaj też:
Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!Czytaj też:
Przepis na francuski klasyk w zdrowszej wersji. Jak zrobić wegański creme brûlée z 4 składników?
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.