Wystarczą cztery proste składniki: szpinak, ogórek, awokado i groszek. Z przepisem możesz też eksperymentować, aby sałatka zamieniła się w sycące danie na obiad.
Moc witamin z zielonych warzyw
Zielone warzywa to źródło cennych witamin i mikroelementów. Sałatka dostarczy niemal całego przekroju potrzebnych organizmowi składników. Sam zielony groszek jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, oraz A, C, E i K. Zawiera też magnez, potas, fosfor, cynk i jest źródłem białka. Zielone warzywa mogą być wartościowym elementem diet odchudzających, mają działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i mają zbawienny wpływ na zdrowie serca.
Wypróbuj też nasz przepis na zupę z zielonego groszku.
Jaki groszek wybrać do sałatki?
Idealnie jeśli jest to świeży słodki groszek, lub krótko gotowany zielony groszek z mrożonki. Ale jeśli nie masz takiego groszku pod ręką, możesz też użyć także groszku w puszce.
Jak zrobić sałatkę z zielonych warzyw
Sałatkę w podstawowej wersji zrobisz dosłownie w 10 minut. Ale podstawowy przepis możesz modyfikować. Aby dodać sałatce ostrości, dodaj do oliwy posiekany ząbek czosnku. Do sałatki w tej wersji możesz dodać pełnoziarnistego makaronu albo ulubionej kaszy (może być gryczana, pęczak, jaglana), wówczas będzie pełnowartościowym posiłkiem także na obiad. Sałatkę możesz podać w towarzystwie grzanek, smażonego sera albo tofu, grillowanych chudych mięs czy owoców morza. Możesz ją posypać ulubionymi prażonymi orzechami lub ziarnami czy nasionami (sezam, słonecznik lub dynia).
Przepis: Sałatka z zielonych warzyw
Świeża sałatka idealna jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 3
Składniki
- 100 g szpinaku baby
- 1 awokado
- ogórek szklarniowy
- szklanka zielonego groszku
- oliwa z oliwek (6 łyżek), sok z cytryny (2 łyżki), sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykuj groszekW zależności od sezonu możesz wykorzystać świeży słodki groszek (wówczas może być surowy) lub mrożony (wówczas gotuj go kilka minut i schłodź pod zimną wodą).
- Uszykuj resztę składnikówAwokado pokrój na kawałki, ogórka w plasterki.
- Zrób sałatkęWymieszaj szpinak, ogórki, awokado i groszek. Dodaj oliwę i skrop wszystko sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Czytaj też:
Pięć soków, które pomogą dłużej zachować młodość. Wśród nich jest sok z buraków