Dyniowe bułeczki drożdżowe z cynamonem. Poprawią humor w zimne dni

Dyniowe bułeczki drożdżowe z cynamonem. Poprawią humor w zimne dni

Dodano: 
Bułeczki dyniowe z cynamonem.
Bułeczki dyniowe z cynamonem.Źródło:WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska
Jedni powiedzą o nich cynamonki, inni skupią się na tym, że są to po prostu drożdżowe bułeczki z dynią. Miękkie, pachnące korzennymi przyprawami i łatwe do zrobienia

Puree z dyni zawsze warto mieć pod ręką. Jest dodatkiem do wielu wypieków (sprawdź: przepis na puree z dyni i przepis na miękkie ciasteczka dyniowe). Doskonale nadaje się także do wypieków drożdżowych, nadając im nie tylko ładny kolor, ale i dodając ciastu wilgotności.

Jak zrobić dyniowe cynamonki?

Najprościej zrobić ciasto wykorzystując mikser wyposażony w hak do mieszania ciasta. Ale ciasto można także wyrobić ręcznie. Ważne, aby je odpowiednio długo zagniatać i potem dać ciastu wyrosnąć. Tradycyjne cynamonki mają kształt ślimaczków, które łatwo zrobić, zwijając wypełnione cynamonową pastą ciasto w roladę, a następnie krojąc na porcje.

Jeśli chcesz nieco zmniejszyć kaloryczność bułeczek, zamiast cukru – zarówno do ciasta, jak i do nadzienia – możesz użyć ksylitolu. Nie też znaczenia, czy użyjesz mleka krowiego czy roślinnego.

Inne pomysły na dyniowe drożdżówki

Jeśli znudzą ci się cynamonowe ślimaczki, możesz zrobić nadzienie z domowej nutelli. Możesz też wykorzystać to samo ciasto, formując zwykłe bułki, albo drożdżówki z ulubionym nadzieniem – z serem, jabłkami albo z malinami. Sprawdzą się tu też domowe powidła ze śliwek węgierek. Drożdżowe wypieki najlepiej smakują tego samego dnia. Pasują do porannej kawy, alb szklanki mleka (także roślinnego).

Przepis: Dyniowe bułeczki drożdżowe z cynamonem

Miękkie bułeczki z puree dyniowym i korzennymi przyprawami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • ok. 125 ml mleka
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży
  • 400 g mąki
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • żółto i łyżka mleka do posmarowania bułek
  • cynamonowe nadzienie bułeczek:
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • lukier pomarańczowy:
  • filiżanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z pomarańczy
  • dodatkowo: mąka do podsypania, masło do smarowania naczyń

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiMleko i masło podgrzej delikatnie w garneczku, aż masło się rozpuści. Do ciepłej (ale nie gorącej) mieszanki masła i mleka dodaj drożdże i wymieszaj. W osobnej misce połącz suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy.
  2. Zrób ciastoDo mieszanki mleka, masła i drożdży dodaj suche składniki, jajko i puree z dyni. Wymieszaj za pomocą miksera wyposażonego w hak do ciasta lub wyrób ręcznie (ok. 15 min. ręcznego wyrabiania). W razie potrzeby podsypuj mąką. Ciasto włóż do naczynia wysmarowanego masłem, przykryj i odstaw na 30 min. do wyrośnięcia.
  3. Przygotuj farszW tym czasie przygotuj cynamonową pastę: miękkie masło wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.
  4. Przygotuj bułeczkiWyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat. Rozwałkuj na kształt prostokąta. Wysmaruj całość pastą cynamonową i zwiń w roladę. Pokrój na kawałki (w zależności od wielkości wychodzi ok. 8-12 sztuk). Ustawiaj pionowo na blaszce wysmarowanej masłem. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min. Posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Piecz bułeczkiWłóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz 20-25 min., aż bułeczki będą złote. Wyjmij do ostygnięcia. Cukier puder i sok wymieszaj, tworząc lukier, którym posmaruj bułeczki.

Czytaj też:
Nalewka dyniowa. Wzmocni odporność, poprawi urodę
Czytaj też:
Te kruche ciasteczka zawsze wychodzą. Są idealne na Boże Narodzenie