Kremowe pesto z awokado. Zakochasz się w tym daniu! Polecamy sprawdzony przepis

Kremowe pesto z awokado. Zakochasz się w tym daniu! Polecamy sprawdzony przepis

Dodano: 
Kremowe pesto z awokado.
Kremowe pesto z awokado.Źródło:Shutterstock / Lapina Maria
Tradycyjne pesto to prosty i aromatyczny sos na bazie świeżej bazylii i oliwy z oliwek. My proponujemy: dodaj do pesto awokado!

Pesto to pomysł na szybki obiad lub kolację. W czasie, kiedy gotuje się makaron, zdążysz zrobić aromatyczny sos.

Jak zrobić pesto z awokado?

Kremowe pesto z awokado najlepiej zrobić z miękkich i kremowych odmian. W naszym przepisie wykorzystujemy bazylię, ale nie jest to jedyna możliwość. Możesz dodać inne zioła, możesz też je mieszać. Oprócz bazylii pasuje tu na przykład natka pietruszki, a jeśli lubujesz się w kuchni w stylu zero waste – wykorzystaj do pesto liście rzodkiewki lub liście marchewki.

Do pesto z awokado – jak w przepisie – warto dodać ząbek czosnku. Ten składnik mocno podkręca smak i nadaje pesto ostrości. Jeśli nie lubisz czosnku lub akurat nie możesz go jeść, śmiało pomiń ten dodatek (a jeśli lubisz ostre smaki możesz w zamian użyć w pesto płatki chilli).

Jak podawać pesto z awokado?

Gotowe pesto z awokado przełóż do rondla z makaronem i dobrze wymieszaj. Kremowy sos powinien dokładnie oblepić makaron. Danie podawaj od razu. Do takiego makaronu możesz też dodać uprażone na suchej patelni ulubione orzeszki albo podsmażone z czosnkiem na oliwie połówki pomidorków koktajlowych.

Pesto z awokado można też wykorzystać jako dodatek do innych dań. Świetnie sprawdzi się na grzankach, można je podawać w towarzystwie mięs i warzyw, pesto z awokado można też dodać do naleśników, tortilli czy pieczonych ziemniaków.

Świeże pesto można przechowywać w lodówce kilka dni zamknięte w słoiczku lub pojemniku. Aby nie ciemniało i nie wysychało, wylej na górę odrobinę oliwy z oliwek.

Przepis: Pesto z awokado

Pyszny i zdrowy sos do makaronów (i nie tylko).

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 awokado
  • mały ząbek czosnku
  • kilka gałązek bazylii
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek, odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiAwokado i czosnek obierz, parmezan zetrzyj na tarce.
  2. Zmiksuj składnikiWszystkie składniki zmiksuj blenderem. Gęstość pesto reguluj dodając oliwę z oliwek.

Czytaj też:
Smoothie z awokado – 3 pomysły na zdrowy koktajl z awokado
Czytaj też:
Przepis na proste bułeczki śniadaniowe. Twoja rodzina będzie zachwycona!