Przepis na ser topiony. Zdrowy pomysł na domowe śniadanie

Przepis na ser topiony. Zdrowy pomysł na domowe śniadanie

Dodano: 
Domowy ser topiony
Domowy ser topiony Źródło:Shutterstock / Brent Hofacker
Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie? Proponujemy domowy ser topiony przygotowany z twarogu. Smakuje doskonale i nie zawiera szkodliwych substancji konserwujących, topników ani utwardzaczy. Bez obawy mogą się nim zajadać również dzieci. Wypróbuj prosty przepis!

Domowy ser topiony z twarogu jest bardzo delikatny w smaku. Możesz dodać do niego zioła, ulubione warzywa, czy wędlinę. Dowolnie, po prostu trzeba uruchomić wyobraźnię. Można przyrządzić go w dwóch wersjach: z tłustego twarogu lub półtłustego białego sera. Biały ser stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka. W odróżnieniu od innych produktów mlecznych zawiera on znacznie mniejsze ilości wapnia, jednak obfituje w inne cenne dla zdrowia substancje odżywcze, m.in.: sód, fosfor, potas i magnez.

Dlaczego serek topiony warto zrobić w domu?

Częstymi składnikami serków topionych kupowanych w sklepie są sole emulgujące: E450, E452, E339. Niestety większość z tych składników nie jest najzdrowsza. Producenci dodają je wraz z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi, aby łatwiej było im stopić ser i zrobić z niego jednolitą konsystencję. W serkach topionych znajdziecie też polifosforany: E450, E452 oraz E339, które dodawane są w celu ochrony przed wysuszeniem sera, regulują ich kwasowość oraz zapobiegają zbrylaniu się. Jeśli więc serek zrobisz w domu, masz kontrolę nad tym jakie produkty użyjesz.

Składniki na domowy ser topiony:

  • pół kilo sera z wiaderka,
  • 2 jajka,
  • czubata łyżka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżka soli,
  • 100 gramów masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ser mieszamy z jajkami, sodą i solą na gładką masę.
  2. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i wylewamy do niego masę serową.
  3. Podgrzewamy, stale mieszając, aby ser się rozpuścił i powstała jednolita masa.
  4. Ser przekładamy do małych pojemniczków i studzimy.

Czytaj też:
Chcesz się zdrowo odżywiać? Miej w lodówce zawsze te 5 produktów
Czytaj też:
Te 4 nawyki żywieniowe mogą wydłużyć twoje życie