Jajecznica to po prostu śniadaniowy klasyk. Zwykle smażona na maśle, a najbardziej popularne dodatki to cebulka, szczypiorek, boczek lub szynka. Fani jajecznicy na bekonie mogą zdziwić się propozycją jajecznicy na słodko – ale gwarantujemy, że warto spróbować!
Jak zrobić jajecznicę na słodko?
Najważniejsze: choć to danie na słodko, nie ma w nim grama dodanego cukru! Wystarczającej słodyczy nadają tu banany i dodatek cynamonu. W sieci znajdziesz różne wersje bananowej jajecznicy (łącznie z miksowaniem wszystkiego na papkę przed smażeniem), my jednak polecamy wykorzystać bananowe plasterki, które najpierw trzeba lekko podsmażyć na maśle. Banany pięknie się skarmelizują i nabiorą wyjątkowego smaku. Do jajecznicy koniecznie trzeba dodać szczyptę soli.
Jak podawać jajecznicę z bananami?
Jajecznica z bananami i masłem orzechowym obroni się jako samodzielne danie, ale można podać ją w towarzystwie grzanki (najlepiej pełnoziarnistej) albo świeżych, sezonowych owoców (np. borówek lub malin). Jajecznicę można podać z cynamonem, jak w naszym przepisie, ale nie jest to jedyna opcja: danie można udekorować posiekanymi orzeszkami albo nasionami sezamu. Najważniejsze: taka jajecznica najlepiej smakuje na ciepło.
Porcja przygotowana z dwóch jajek i banana jest bardzo pożywna i sycąca. Takie śniadanie doda energii, to także dobra propozycja dla osób bardzo aktywnych, które potrzebują energii pochodzącej z posiłku, który nie obciąży nadmiernie żołądka (biegacze długodystansowi powinni pokochać bananową jajecznicę!).
Przepis: Jajecznica z bananami
Jajecznica na słodko z bananami, masłem orzechowym i cynamonem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2 jajka
- 1 banan
- łyżeczka masła
- łyżeczka masła orzechowego
- szczypta soli
- cynamon do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiBanana pokrój w plasterki, na patelni rozpuść masło i wrzuć bananowe plasterki. Smaż, aż banany lekko się zrumienią. W tym czasie roztrzep dwa jajka z łyżeczką masła orzechowego.
- Zrób jajecznicęDo bananów dodaj masę z jajek i masła orzechowego. Dopraw szczyptą soli. Wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Wyłóż jajecznicę na talerz, posyp cynamonem i podawaj od razu.
Czytaj też:
Pieczone jajko na chmurce. Śniadaniowy hit zrobisz w 10 minutCzytaj też:
Jest zdrowszy niż pszenne bułki, niskowęglowodanowy i nie ma glutenu. Jak zrobić chlebek chmurkę?