Jajecznica z bananami. Jeśli lubisz słodkie śniadania, koniecznie wypróbuj!

Jajecznica z bananami. Jeśli lubisz słodkie śniadania, koniecznie wypróbuj!

Dodano: 
Jajecznica z bananami
Jajecznica z bananami Źródło:WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska
Nawet jeśli krzywisz się na myśl podania jajecznicy na słodko, odłóż uprzedzenia na bok i po prostu zrób jajecznicę z bananami. Podajemy sprawdzony i prosty przepis.

Jajecznica to po prostu śniadaniowy klasyk. Zwykle smażona na maśle, a najbardziej popularne dodatki to cebulka, szczypiorek, boczek lub szynka. Fani jajecznicy na bekonie mogą zdziwić się propozycją jajecznicy na słodko – ale gwarantujemy, że warto spróbować!

Jak zrobić jajecznicę na słodko?

Najważniejsze: choć to danie na słodko, nie ma w nim grama dodanego cukru! Wystarczającej słodyczy nadają tu banany i dodatek cynamonu. W sieci znajdziesz różne wersje bananowej jajecznicy (łącznie z miksowaniem wszystkiego na papkę przed smażeniem), my jednak polecamy wykorzystać bananowe plasterki, które najpierw trzeba lekko podsmażyć na maśle. Banany pięknie się skarmelizują i nabiorą wyjątkowego smaku. Do jajecznicy koniecznie trzeba dodać szczyptę soli.

Jak podawać jajecznicę z bananami?

Jajecznica z bananami i masłem orzechowym obroni się jako samodzielne danie, ale można podać ją w towarzystwie grzanki (najlepiej pełnoziarnistej) albo świeżych, sezonowych owoców (np. borówek lub malin). Jajecznicę można podać z cynamonem, jak w naszym przepisie, ale nie jest to jedyna opcja: danie można udekorować posiekanymi orzeszkami albo nasionami sezamu. Najważniejsze: taka jajecznica najlepiej smakuje na ciepło.

Porcja przygotowana z dwóch jajek i banana jest bardzo pożywna i sycąca. Takie śniadanie doda energii, to także dobra propozycja dla osób bardzo aktywnych, które potrzebują energii pochodzącej z posiłku, który nie obciąży nadmiernie żołądka (biegacze długodystansowi powinni pokochać bananową jajecznicę!).

Przepis: Jajecznica z bananami

Jajecznica na słodko z bananami, masłem orzechowym i cynamonem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 banan
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka masła orzechowego
  • szczypta soli
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiBanana pokrój w plasterki, na patelni rozpuść masło i wrzuć bananowe plasterki. Smaż, aż banany lekko się zrumienią. W tym czasie roztrzep dwa jajka z łyżeczką masła orzechowego.
  2. Zrób jajecznicęDo bananów dodaj masę z jajek i masła orzechowego. Dopraw szczyptą soli. Wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Wyłóż jajecznicę na talerz, posyp cynamonem i podawaj od razu.

Czytaj też:
Pieczone jajko na chmurce. Śniadaniowy hit zrobisz w 10 minut
Czytaj też:
Jest zdrowszy niż pszenne bułki, niskowęglowodanowy i nie ma glutenu. Jak zrobić chlebek chmurkę?