Najszybsza pasta kanapkowa. Wystarczy, że masz w domu ten jeden produkt

Najszybsza pasta kanapkowa. Wystarczy, że masz w domu ten jeden produkt

Dodano: 
Pasta z groszku konserwowego
Pasta z groszku konserwowego Źródło:Shutterstock / Nina Firsova
Jeśli masz w domu groszek konserwowy, to pyszną pastę kanapkową zrobisz w pięć minut. Nie potrzebujesz nawet blendera!

Ta pasta kanapkowa nie wymaga wiele zachodu, a jest po prostu pyszna! Najważniejszy składnik to groszek konserwowy, a reszta – wszystko zależy od tego, co masz pod ręką.

Jak zrobić pastę kanapkową z groszku konserwowego?

Do odsączonego groszku z puszki (wodę możesz zostawić, jeśli uznasz, że pasta jest zbyt gęsta – łatwo ją rozrzedzisz) dodaj 2-3 łyżki oliwy, sól i pieprz. Pastę możesz zmiksować przy pomocy blendera, ale nie jest to konieczne – wystarczy rozgnieść groszek z oliwą i przyprawami widelcem.

Do pasty z groszku możesz dodać także inne składniki i łączyć je dowolnie, w zależności od tego, co lubisz i co akurat masz w kuchni. Co można dodać do pasty z groszku? Polecamy:

  • awokado (wtedy możesz pominąć dodatek oliwy),
  • świeże zioła (np. kolendrę, miętę, bazylię, koperek, czosnek niedźwiedzi),
  • cieciorkę z puszki lub słoika,
  • jajko gotowane na twardo,
  • orzechy (np. włoskie, pekan),
  • ząbek czosnku,
  • sok z cytryny lub limonki,
  • kolorową paprykę (pokrojoną w drobną kostkę),
  • ogórki kiszone lub ogórki konserwowe (drobno pokrojone).

To oczywiście nie jest pełna lista: możliwości ogranicza jedynie nasza kulinarna wyobraźnia.

Z czym można jeść pastę z groszku?

Pasta z groszku sprawdzi się na kanapkach, grzankach, w towarzystwie chipsów, paluszków czy chleba ryżowego. Ale można ją też podawać jako dodatek do mięs (w tej roli sprawdzi się szczególnie pasta przyrządzona z dodatkiem czosnku i limonki).

Pastę z groszku konserwowego można także wykorzystać jako dodatek do makaronu – wystarczy wymieszać z nią makaron, niczym z pesto (w tej wersji warto zrobić nieco rzadszą pastę i dodać do niej więcej dobrej jakości oliwy z oliwek albo oleju lnianego).

Czytaj też:
10 prostych pomysłów na zdrowe kanapki z awokado. Niektóre dodatki cię zaskoczą
Czytaj też:
Ta pasta dostarcza niezbędnej witaminy D. Smaruj nią pieczywo przynajmniej dwa razy w tygodniu