Ta pasta dostarcza niezbędnej witaminy D. Smaruj nią pieczywo przynajmniej dwa razy w tygodniu

Ta pasta dostarcza niezbędnej witaminy D. Smaruj nią pieczywo przynajmniej dwa razy w tygodniu

Dodano: 
Pasta z makreli
Pasta z makreli Źródło:Shutterstock
Pasta z makreli to zdrowy wybór na śniadanie czy kolację. Ta tłusta ryba zawiera cenną dla naszego organizmu witaminę D, która wzmacnia odporność oraz kwasy omega–3, które pozwalają uporać się w naturalny sposób z nadmiarem „złego” cholesterolu. Wypróbuj smaczny przepis.

Makrela atlantycka jest jedną z najpopularniejszych w Polsce ryb tłustych. Podstawą pysznej pasty kanapkowej stanowi wędzona tuszka makreli. Do wędzonej ryby dodaje się ugotowane na twardo jajka, białą cebulę, ogórki kiszone i posiekany szczypiorek. Składniki doskonale scala majonez (najlepszy jest majonez domowy), ale można użyć zdrowszego zamiennika – w postaci jogurtu greckiego. Smak pasty z makreli podkręca i zaostrza musztarda. Dietetycy rekomendują, aby spożywać pastę z ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, bo korzystnie wpływa na zdrowie.

Właściwości prozdrowotne makreli

Makrela zawiera cenne witaminy i składniki mineralne oraz kwasy omega-3. Znajdziemy w niej podnoszące naturalną odporność organizmu witaminy: D (aż 8,4 μg w 100 g) i A (54 μg) oraz witaminy z grupy B (8,49 mg), które działają korzystnie na system nerwowy, syntezę hormonów, stan skóry oraz układ krwionośny. Wśród wielu minerałów, które znajdują się w tej rybie, trzeba wymienić fosfor, który stanowi budulec kości i zębów, potas wpływający na prawidłowe ciśnienie i pracę serca oraz magnez korzystnie działający na układ nerwowy, a także cynk wspierający odporność.

Zjadając makrelę, dostarczymy też do organizmu ważne dla prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych i innych procesów białko. W 100 g ryby wędzonej znajdziemy 20,7 g tego budulca tkanek organizmu. Zawarte w makreli kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA) redukują poziom „złego” cholesterolu.

Spróbuj więc włączyć makrelę do stałego jadłospisu i wypróbuj przepis na pożywną pastę. Można ją jeść zaraz po przygotowaniu oraz po schłodzeniu w lodówce.

Przepis: Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 mała biała cebula
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiMakrelę obierz ze skóry i ości. Kawałki ryby przełóż do miseczki i rozdrobnij widelcem. Jajka obierz i bardzo drobno posiekaj. Ogórki kiszone i cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Wymieszaj składnikiDo miski przełóż makrelę, jajka, ogórki, cebulę i szczypiorek. Wymieszaj. Dodaj majonez lub jogurt grecki i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą pastę.
  3. Schłodź pastęMiskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj z ulubionym pieczywem lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Czytaj też:
Tilapia – popularna ryba. Wartości odżywcze, korzyści ze spożywania
Czytaj też:
Polacy jedzą za mało ryb!