Sprawdzony przepis na pesto z buraków. Do makaronu i na kanapki

Sprawdzony przepis na pesto z buraków. Do makaronu i na kanapki

Dodano: 
Pesto z buraka.
Pesto z buraka. Źródło:Shutterstock / Monika_1
Pesto z buraków można potraktować jako oryginalną pastę kanapkową, ale można je też dodać do makaronu. Przyrządzenie domowego pesto z buraków jest bardzo proste.

Buraki to jedne z najzdrowszych polskich warzyw. Pieczone, gotowane, kiszone – można je przyrządzić na wiele sposobów. My dziś polecamy buraki w wyjątkowej wersji: to buraczane pesto, czyli zdrowa i zachwycająca kolorem pasta z pieczonych buraków.

Jak zrobić pesto z buraków?

Można wykorzystać do tego dania gotowe już buraki sprzedawane w marketach – ale mówimy uczciwie, nie dorównują one smakowi pieczonych w domu buraków. Wbrew pozorom wcale nie jest to czasochłonne – w końcu buraki „pieką się same”, a ty możesz tym czasie zająć się innymi sprawami.

W naszym przepisie ważnym dodatkiem są orzechy włoskie i nasiona słonecznika. Można je zastąpić np. prażonymi orzeszkami piniowymi. Do pesto dodaj dobrej jakości oliwę z oliwek, olej lniany lub olej rzepakowy nierafinowany. W zależności od tego, jak gęstą pastę chcesz uzyskać, dodaj mniej lub więcej oliwy. Pastę możesz też rozrzedzić odrobiną wody.

Jak podawać pesto z buraków?

Pesto z buraków można traktować jako pastę kanapkową albo dodatek do przekąsek imprezowych (wystarczy nią posmarować krakersy lub nadziać tortille). Pesto buraczane nadaje się także jako dodatek do makaronu – to dobry pomysł dla dzieci, bo czy można oprzeć się różowemu makaronowi?

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki w każdej postaci, także sok z buraków, to obowiązkowy punkt w menu osób, które chcą schudnąć, ale też osób, które są aktywne fizycznie. – Buraki wspomagają syntezę tlenku azotu, a ten z kolei poprawia pracę układu krążenia, co przekłada się na lepsze dotlenowanie mięśni podczas pracy. A wszystkie procesy przemiany materii najlepiej przebiegają w obecności tlenu – mówiła niedawno w rozmowie z „Wprost” dietetyczka Karina Ryterska.

To nie wszystko. Buraki są bogate w żelazo, są polecane osobom z nadciśnieniem i chorobami serca, pomagają zapobiegać nowotworom, dodają energii i redukują zmęczenie. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie pomagają zdrowo się starzeć. Mówiąc krótko – powinny być stałym elementem zdrowej diety.

Przepis: Pesto z pieczonych buraków

Buraczana pasta idealna do kanapek i makaronu.

Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 3 buraki
  • 4-6 łyżek dobrej oliwy
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub nieaktywnych płatków drożdżowych)
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Upiecz burakiBuraki umyj, każdy owiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. godzinę (buraki muszą być miękkie). W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy i słonecznik (aż delikatnie się zrumienią).
  2. Zrób pestoPieczone buraki ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj razem z pozostałymi składnikami na gładką pastę.

Czytaj też:
Błyskawiczna pasta jajeczna. Bez gotowania i obierania jajek, zrobisz ją w kilka minut
Czytaj też:
Ukraińska sałatka winegret. Genialne połączenie buraków i kiszonej kapusty