Buraki to jedne z najzdrowszych polskich warzyw. Pieczone, gotowane, kiszone – można je przyrządzić na wiele sposobów. My dziś polecamy buraki w wyjątkowej wersji: to buraczane pesto, czyli zdrowa i zachwycająca kolorem pasta z pieczonych buraków.
Jak zrobić pesto z buraków?
Można wykorzystać do tego dania gotowe już buraki sprzedawane w marketach – ale mówimy uczciwie, nie dorównują one smakowi pieczonych w domu buraków. Wbrew pozorom wcale nie jest to czasochłonne – w końcu buraki „pieką się same”, a ty możesz tym czasie zająć się innymi sprawami.
W naszym przepisie ważnym dodatkiem są orzechy włoskie i nasiona słonecznika. Można je zastąpić np. prażonymi orzeszkami piniowymi. Do pesto dodaj dobrej jakości oliwę z oliwek, olej lniany lub olej rzepakowy nierafinowany. W zależności od tego, jak gęstą pastę chcesz uzyskać, dodaj mniej lub więcej oliwy. Pastę możesz też rozrzedzić odrobiną wody.
Jak podawać pesto z buraków?
Pesto z buraków można traktować jako pastę kanapkową albo dodatek do przekąsek imprezowych (wystarczy nią posmarować krakersy lub nadziać tortille). Pesto buraczane nadaje się także jako dodatek do makaronu – to dobry pomysł dla dzieci, bo czy można oprzeć się różowemu makaronowi?
Dlaczego warto jeść buraki?
Buraki w każdej postaci, także sok z buraków, to obowiązkowy punkt w menu osób, które chcą schudnąć, ale też osób, które są aktywne fizycznie. – Buraki wspomagają syntezę tlenku azotu, a ten z kolei poprawia pracę układu krążenia, co przekłada się na lepsze dotlenowanie mięśni podczas pracy. A wszystkie procesy przemiany materii najlepiej przebiegają w obecności tlenu – mówiła niedawno w rozmowie z „Wprost” dietetyczka Karina Ryterska.
To nie wszystko. Buraki są bogate w żelazo, są polecane osobom z nadciśnieniem i chorobami serca, pomagają zapobiegać nowotworom, dodają energii i redukują zmęczenie. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie pomagają zdrowo się starzeć. Mówiąc krótko – powinny być stałym elementem zdrowej diety.
Przepis: Pesto z pieczonych buraków
Buraczana pasta idealna do kanapek i makaronu.
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 3 buraki
- 4-6 łyżek dobrej oliwy
- garść orzechów włoskich
- łyżka nasion słonecznika
- 2 łyżki tartego parmezanu (lub nieaktywnych płatków drożdżowych)
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Upiecz burakiBuraki umyj, każdy owiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. godzinę (buraki muszą być miękkie). W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy i słonecznik (aż delikatnie się zrumienią).
- Zrób pestoPieczone buraki ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj razem z pozostałymi składnikami na gładką pastę.
Czytaj też:
Błyskawiczna pasta jajeczna. Bez gotowania i obierania jajek, zrobisz ją w kilka minutCzytaj też:
Ukraińska sałatka winegret. Genialne połączenie buraków i kiszonej kapusty