Proste ciasto z rabarbarem. Sprawdzony przepis na sezonowy deser

Proste ciasto z rabarbarem. Sprawdzony przepis na sezonowy deser

Dodano: 
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem Źródło:Shutterstock / natalia bulatova
To ciasto zrobisz w mniej, niż godzinę! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Jest wilgotne, miękkie i pełne rabarbarowych kawałków.

Sezon na rabarbar to późna wiosna i lato. Kwaśny rabarbar to idealny dodatek do deserów, w tym ciast. My polecamy zrobić jedno z najprostszych rabarbarowych ciast. Robi się je szybko i nie znamy nikogo, komu ciasto z tego przepisu nie wyszło.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

Jednym z sekretów tego ciasta jest porządne zmiksowanie jajek z cukrem. Cukier musi się rozpuścić, a masa ma być puszysta i jasna. Najlepiej użyć do ego dowolnego miksera. Kolejne składniki również można wmieszać w ciasto mikserem, jednak najlepiej zmniejszyć już obroty. Młody rabarbar można kroić razem ze skórką, jeśli widzisz, że jest łykowaty – obierz go. Rabarbar podczas pieczenia zatopi się w cieście, dzięki temu czujesz smak rabarbaru przy każdym kęsie.

Ciasto z rabarbarem – dodaj coś od siebie

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i zawsze dodajesz coś od siebie, to proste ciasto z rabarbarem również daje ci pole do popisu. Przede wszystkim do ciasta, oprócz rabarbaru, możesz też dodać inne owoce. W towarzystwie rabarbaru doskonale sprawdzą się też truskawki. Ciasto możesz także posypać kruszonką (to podpowiedź przede wszystkim dla tych, którzy mają w zamrażarce resztki kruchego ciasta, które zostały z przygotowywania kruchych tart czy ciasteczek – zmrożone kruche ciasto wystarczy zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto rabarbarowe przed włożeniem do piekarnika).

Ciasto rabarbarowe można jeść od razu, ale naszym zdaniem najlepsze jest na drugi dzień – bo staje się jeszcze bardziej wilgotne. Najlepiej podawać je jedynie posypane cukrem pudrem.

Przepis: Szybkie ciasto z rabarbarem

Sezonowe ciasto z rabarbarem, które zrobisz w mniej, niż godzinę

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub migdałowej
  • 5 jajek
  • kostka (200 g masła)
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiObie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszaj w osobnej misce. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Jajka zmiksuj na jasną i puszystą masę z cukrem i esencją waniliową lub migdałową. Rabarbar pokrój na kawałki.
  2. Zrób ciastoDo masy z jajek i cukru dodaj powoli mąkę i rozpuszczone masło miksując na wolnych obrotach. Przelej ciasto do dużej tortownicy lub prostokątnej blaszki. Posyp kawałkami rabarbaru. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Czytaj też:
Szparagi i truskawki? Zrób z nich sałatkę z waniliowym dressingiem!
Czytaj też:
Rabarbar idealnie sprawdzi się nawet podczas diety. Jedzcie i wskoczcie w ukochane jeansy

Źródło: odzywianie.wprost.pl