Pieczone bataty z zielonymi szparagami i obłędnie pyszną serową masą. Proste i efektowne!

Pieczone bataty z zielonymi szparagami i obłędnie pyszną serową masą. Proste i efektowne!

Dodano: 
Kumpir – pieczone bataty ze szparagami
Kumpir – pieczone bataty ze szparagami Źródło:Shutterstock / Robert Stachnik
To danie inspirowane Turcją, gdzie króluje kumpir, czyli pieczony ziemniak. – Mój kumpir to pieczony batat z zielonymi szparagami i boczniakami – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.

– To danie jest bardzo syte i ja bym takiego batata zjadł po prostu na obiad – mówi Leszek Wodnicki (a my potwierdzamy – podczas wspólnego gotowania zjedliśmy po połówce pieczonego batata i byliśmy bardzo najedzeni). W roli głównej są tu bataty, zielone szparagi i boczniaki, ale nie sposób nie powiedzieć o wyjątkowej serowej masie, z którą zapiekane są bataty.

Pełna smaku masa serowa do zapiekanek

– Taki ser można wykorzystać do każdej zapiekanki. Jest on zupełnie inny, niż sery, które zwykle wykorzystujemy. Nie ciągnie się, co dla niektórych może być minusem, ale naprawdę polecam spróbować. Serek w stylu włoskim bez problemu dostaniemy w marketach, to delikatny, miękki twarożek, do którego dodajemy pełne aromatu składniki. Polecam, aby tworzyć też własne wersje, my dodaliśmy pietruszkę, ale będą tu też pasowały inne zioła. Masy na bazie takiego twarożku są delikatne, kremowe i może to przekona niezdecydowanych: mniej kaloryczne, niż klasyczne sery wykorzystywane do zapiekanek – tłumaczy Leszek Wodnicki.

Dużo przypraw i kwiaty jadalne do dekoracji

Wodnicki podkreśla, aby na każdym etapie przygotowania dania pamiętać o przyprawach. To sprawi, że danie będzie pełne aromatów. Kucharz do swojego kumpiru wykorzystał kwiaty jadalne i mikroliście. To prosty zabieg, który daje spektakularny efekt i tak udekorowane danie z powodzeniem można podawać na przyjęciach. – Ja wykorzystałem kwiaty bratka, czosnku i liście nasturcji, ale mogą to być inne kwiaty i inne listki. Po prostu sprawdźcie, co akurat macie pod ręką – dodaje Leszek Wodnicki.

Przepis: Kumpir – zapiekane bataty z zielonymi szparagami i boczniakiem

Sycące danie inspirowane turecką kuchnią.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 bataty
  • 4 łyżki oleju
  • Sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 g zielonych szparagów
  • 2 cebule dymki
  • 50 g masła
  • 90 g tartego parmezanu
  • 130 g sera twarogowego typu włoskiego
  • Kumin
  • 250 grzybów sezonowych np. boczniaki
  • do dekoracji: mikroliście i kwiaty jadalne, olej smakowy (np. szczypiorkowy)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składniki, upiecz bataty
    Przygotuj składniki, upiecz bataty
    Przygotuj składniki na danie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Bataty umyj i owiń folią aluminiową. Skrop olejem, dopraw solą. Piecz do miękkości całkiem zawinięte folią (czas może być różny w zależności od wielkości batatów).
  2. Przygotuj szparagi, posiekaj pietruszkę i pokrój cebulę
    Przygotuj szparagi, posiekaj pietruszkę i pokrój cebulę
    Pietruszkę i czosnek drobno posiekaj. Szparagi umyj i odłam zrogowaciałe końcówki. Krótko obsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę dymkę pokrój w piórka.
  3. Uszykuj bataty
    Uszykuj bataty
    Upieczone bataty wyjmij z piekarnika. Przekrój je wzdłuż, ale nie do końca – mają utworzyć charakterystyczną łódeczkę. Pozostaw bataty w folii.
  4. Zrób masę serową
    Zrób masę serową
    30 g masła, czosnek cebulę, parmezan, ser twarogowy i kumin wymieszaj z połową pietruszki na gładką masę. Dopraw solą.
  5. Nadziej bataty
    Nadziej bataty
    Szparagi umieść na batatach i nałóż masę serową. Ułóż wszystko na blasze i zapiekaj w 180 stopniach przez ok. 15 min. Tym razem pozostaw folię otwartą.
  6. Usmaż boczniaki
    Usmaż boczniaki
    Grzyby umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obsmaż na oleju z masłem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj resztę pietruszki.
  7. Wyjmij bataty z piekarnika
    Wyjmij bataty z piekarnika
    Ostatnie czynności postaraj się zgrać w czasie, aby zaserwować gorące danie.
  8. Dodaj grzyby
    Dodaj grzyby
    Bataty przełóż na talerze i nałóż na każdą porcję podsmażone boczniaki.
  9. Udekoruj danie
    Udekoruj danie
    Udekoruj pieczone bataty mikroliśćmi i kwiatami jadalnymi. Polej dookoła olejem smakowym.
  10. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Pieczone bataty przepięknie wyglądają po przekrojeniu.

Leszek Wodnicki i jego danieLeszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.

Czytaj też:
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata
Czytaj też:
Zielone szparagi w cieście z majonezem wasabi. Prosty przepis na szparagowy sezon

Źródło: odzywianie.wprost.pl