Bardzo cieniutkie ciasto filo kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią grecką i kuchnią bałkańską. – Ciasto filo można wykorzystać zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Znamy je chociażby ze słodkiej baklawy – mówi Leszek Wodnicki. W marketach bez trudu można dostać gotowe płaty ciasta filo i takie wykorzystujemy w przepisie.
Cygaretki z ciasta filo
– Zawijane cygaretki z ciasta filo można przyrządzać ze słodkim albo wytrawnym nadzieniem. Ja proponuję, aby wykorzystać do tego wyrazisty farsz ze szpinaku i sera halloumi. Ale np. w Grecji jadłem pyszne cygaretki z ciasta filo z nadzieniem tylko serowym. Tu każdy może sobie wybrać to, co jemu akurat pasuje – mówi Leszek Wodnicki.
Jak podkreśla, to idealna przekąska na przyjęcia, bankiety i spotkania ze znajomymi. – Moja rada jest taka, aby przygotować sobie cygaretki wcześniej, a potem tylko na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika. Cygaretki można wprawdzie podawać na zimno, ale ja zdecydowanie bardziej wolę je na ciepło – mówi kucharz.
Przepis: Cygaretki ze szpinakiem i serem halloumi w cieście filo
Prosta przekąska do podawania na gorąco i na zimno.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 opakowanie ciasta filo
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 225 g sera halloumi
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 100 g rozpuszczonego masła do smarowania
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżka sezamu
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Uszykuj składniki
- Przygotuj szpinak
- Posiekaj szpinak
- Dodaj ser do farszu
- Uszykuj ciasto
- Nałóż farsz
- Zawiń cygaretki
- Sklej końcówkę cygaretki
- Posyp sezamem
- Upiecz cygaretki
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Czytaj też:
Jedz taką sałatkę na mocne kości. Sekretem jest dodatek odpowiedniego seraCzytaj też:
Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniu