Co zrobić z ciasta filo? Przepis na chrupiące cygaretki ze szpinakiem i serem halloumi

Co zrobić z ciasta filo? Przepis na chrupiące cygaretki ze szpinakiem i serem halloumi

Dodano: 
Ciasto filo ze szpinakiem i serem halloumi
Ciasto filo ze szpinakiem i serem halloumi Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Chrupiące ciasto filo, sezam, szpinak i wyrazisty ser halloumi. Z tych składników zrobisz obłędnie pyszne cygaretki. – Na każdej imprezie i spotkaniu ze znajomymi znikają w mgnieniu oka – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

Bardzo cieniutkie ciasto filo kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią grecką i kuchnią bałkańską. – Ciasto filo można wykorzystać zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Znamy je chociażby ze słodkiej baklawy – mówi Leszek Wodnicki. W marketach bez trudu można dostać gotowe płaty ciasta filo i takie wykorzystujemy w przepisie.

Cygaretki z ciasta filo

– Zawijane cygaretki z ciasta filo można przyrządzać ze słodkim albo wytrawnym nadzieniem. Ja proponuję, aby wykorzystać do tego wyrazisty farsz ze szpinakusera halloumi. Ale np. w Grecji jadłem pyszne cygaretki z ciasta filo z nadzieniem tylko serowym. Tu każdy może sobie wybrać to, co jemu akurat pasuje – mówi Leszek Wodnicki.

Jak podkreśla, to idealna przekąska na przyjęcia, bankiety i spotkania ze znajomymi. – Moja rada jest taka, aby przygotować sobie cygaretki wcześniej, a potem tylko na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika. Cygaretki można wprawdzie podawać na zimno, ale ja zdecydowanie bardziej wolę je na ciepło – mówi kucharz.

Przepis: Cygaretki ze szpinakiem i serem halloumi w cieście filo

Prosta przekąska do podawania na gorąco i na zimno.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g sera halloumi
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 100 g rozpuszczonego masła do smarowania
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Do zrobienia dania wykorzystaj gotowe płaty ciasta filo.
  2. Przygotuj szpinak
    Przygotuj szpinak
    Na patelni rozgrzej masło, dodać pokrojony drobno czosnek i chwilęrnpodsmaż. Dodaj szpinak i duś mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą,rnpieprzem, gałką muszkatołową i zielem angielskim. Odstaw do ostudzenia na durszlaku.
  3. Posiekaj szpinak
    Posiekaj szpinak
    Ostudzony szpinak posiekaj drobno.
  4. Dodaj ser do farszu
    Dodaj ser do farszu
    Ser halloumi zetrzyj na tarce i dodaj do szpinaku. Wymieszaj wszystko dobrze. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
  5. Uszykuj ciasto
    Uszykuj ciasto
    Płat ciasta filo ułóż na blacie. Posmaruj połowę ciasta rozpuszczonymrnmasłem i złóż na pół. Jeszcze raz z wierzchu posmaruj połowę ciasta masłem irnzłóż ponownie na pół.
  6. Nałóż farsz
    Nałóż farsz
    Nałóż farsz (2 łyżki) i zawiń brzegi ciasta.
  7. Zawiń cygaretki
    Zawiń cygaretki
    Zawijaj dokładnie każdy kawałek ciasta.
  8. Sklej końcówkę cygaretki
    Sklej końcówkę cygaretki
    Końcówkę ciasta smaruj jajkiem z mlekiem i ściśnij rolując.
  9. Posyp sezamem
    Posyp sezamem
    Cygaretki ułóż na papierze do pieczenia. Lekko smaruj każdą masłem na górze i posyp sezamem.
  10. Upiecz cygaretki
    Upiecz cygaretki
    Wstaw cygaretki na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Powinny upiec się na złoto.

Ciasto filo ze szpinakiem i serem halloumi

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Jedz taką sałatkę na mocne kości. Sekretem jest dodatek odpowiedniego sera
Czytaj też:
Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniu

Źródło: Odżywianie WPROST.pl