Najbardziej puszyste placki z dyni. Takich jeszcze nie jedliście

Najbardziej puszyste placki z dyni. Takich jeszcze nie jedliście

Dodano: 
Placki dyniowe
Placki dyniowe Źródło:WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska
W większości przepisów na placki z dyni do ciasta dodaje się po prostu startą dynię. W tym przepisie główną rolę gra dynia pieczona. A placuszki wychodzą idealnie miękkie i puszyste.

Przepis na te placki z dyni powstał przypadkiem. Upiekłam dynię z myślą, że zrobię z niej kremową zupę albo dyniowe gnocchi. Ale przyjechały do mnie moje siostrzenice i zakomunikowały, że chcą zjeść coś na słodko. Postanowiłam więc zrobić placki. Efekt? Całość zniknęła w kilkanaście minut.

Jak zrobić placki z pieczonej dyni?

Do tych placków świetnie nadaje się dynia hokkaido, ale – choć skórka tej dyni jest miękka i jadalna po upieczeniu – do ciasta na placki wykorzystajcie sam miąższ. Nie blendujcie dyni, ale rozgniećcie ją dobrze widelcem lub praską czy tłuczkiem do ziemniaków. Potem wystarczy dodać wszystkie składniki, wymieszać i smażyć placki. Proporcje w przepisie są orientacyjne – chodzi o to, aby ciasto było na tyle gęste, aby można było wyłożyć na patelnię dość grube porcje (wiele zależy od tego, jak dużo wody ma dynia, więc konsystencję ciasta można regulować mlekiem i mąką). RADA: w wersji wegańskiej można pominąć dodatek jajka, a mleko zastąpić mlekiem roślinnym z dużą zawartością tłuszczu (dedykowanemu do kawy).

Przepis możesz modyfikować i dodać do placuszków ulubione dodatki, które podkręcą ich smak – np. cynamon albo skórkę otartą z pomarańczy (wtedy możesz sok z cytryny zastąpić sokiem z pomarańczy).

Z czym podawać placki z dyni?

Placki z dyni świetnie smakują podane w najprostszy sposób, czyli posypane cukrem pudrem. Ale możesz je również podać z dowolnym dżemem owocowym (świetnie pasuje truskawkowy lub pomarańczowy) albo polane syropem klonowym. Placki można także podać ze świeżymi owocami, albo podgrzanymi z cukrem owocami mrożonymi (spróbuj podgrzać mrożone maliny z odrobiną cukru – towarzystwie puszystych placków z dyni smakują wybornie). Do placków z dyni pasują także kremy czekoladowe i orzechowe. Placuszki dobrze smakują zarówno podawane na ciepło, jak i na zimno.

Przepis: Placki z dyni

Puszyste placuszki na słodko z pieczoną dynią.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • mała dynia hokkaido
  • kilka łyżek mleka
  • 4-6 łyżek mąki pszennej
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Upiecz dynięDynię pokrój na mniejsze kawałki i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Do zrobienia placków wykorzystujemy sam miąższ, bez skórki.
  2. Zrób ciasto na plackiUpieczoną dynię rozgnieć dobrze widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj resztę składników – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, możesz ją regulować dodając więcej mąki lub mleka.
  3. Usmaż placuszkiNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kładź łyżką porcje ciasta na patelnię i smaż z obu stron na złoto. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Czytaj też:
Jak zrobić puder dyniowy? Proszek z suszonej dyni możesz dodać do wielu potraw
Czytaj też:
Dyniowe masełko do chleba. Jak zrobić pastę kanapkową z dyni?

Źródło: Odżywianie WPROST.pl